Direct naar artikelinhoud
INF-verdrag

Poetin: ‘Als VS nieuwe raketten ontwikkelen, Rusland ook’

Russische president Vladimir Poetin tijdens een meeting met de leden van de Russische Veiligheidsraad over het INF-verdrag.Beeld REUTERS

De Russische president Vladimir Poetin heeft gewaarschuwd dat Rusland ‘gedwongen’ zal zijn om nieuwe raketten te ontwikkelen, indien de VS hetzelfde doen. Dat staat in een verklaring die Poetin liet verspreiden naar aanleiding van het beëindigen van het INF-verdrag.

Het INF-verdrag tussen de VS en Rusland kwam vrijdag officieel ten einde. Het verdrag uit 1987 verbood onder meer het bezit en de productie van kernraketten voor de middellange afstand. De VS verwijten Rusland het verdrag te schenden met het raketsysteem 9M729. Het systeem zou volgens het Westen in staat zijn om raketten af te vuren die kernkoppen kunnen dragen en tot 2.000 kilometer ver kunnen reiken. Rusland weerlegt die beschuldigingen. 

De Amerikaanse minister van Defensie Mark Esper kondigde vrijdag al aan dat de VS middellangeafstandsraketten zullen ontwikkelen en die in Azië zullen ontplooien. In zijn statement laat Poetin weten dat “in het geval er betrouwbare informatie is die aantoont dat de VS zijn begonnen met de productie van deze systemen, zal Rusland gedwongen worden om de ontwikkeling van gelijkaardige raketten op te starten.”

Nieuwe deal?

Ondanks het spierballengerol van beide landen, zijn de Amerikaanse president Donald Trump en zijn Russische collega Poetin wel voorstander van een nieuw nucleair akkoord. “Als we een akkoord zouden kunnen sluiten waarbij zij het aantal kernwapens verminderen en wij ons aantal verminderen, dan zou dat een goede zaak voor de wereld zijn”, vertelde Trump vrijdag.  

Poetin zegt ook het gesprek met Washington te willen aangaan, om te voorkomen dat het komt tot een “onbegrensde wapenwedloop”. “Om een ongereglementeerde en onbegrensde chaos te vermijden, moeten we nog eens nadenken over alle mogelijke gevaarlijke gevolgen en een ernstige en ondubbelzinnige dialoog aanvatten”, zo staat in de mededeling van het Kremlin.

Donald Trump wil ook China betrekken bij de deal. “Ik heb er al over gepraat met Poetin en ook al met China. En ik zal u zeggen: China was heel erg enthousiast om erover te praten. En dat is Rusland ook. Dus ik denk dat we op een bepaald moment een akkoord zullen hebben.”