Weekendwerk neemt toe, onder meer door de populariteit van zondagsopeningen.
Volledig scherm
Weekendwerk neemt toe, onder meer door de populariteit van zondagsopeningen. © Shutterstock

Belgen blijven bij minst flexibele werknemers van Europa

BinnenlandBelgische werknemers werken minder 's avonds, 's nachts en in het weekend dan werknemers in de meeste andere Europese landen. Dat blijkt uit de recentste cijfers, voor 2018, van het Steunpunt Werk, waarover VRT NWS bericht. Zowat één op de tien werknemers werkt op uren die sterk afwijken van het klassieke nine-to-fiveregime. Alleen het weekendwerk is de afgelopen jaren toegenomen. 

52 reacties

  • Yvan Lindekens

    5 jaar geleden
    Dat is dan weer goed voor wie wel flexibel is. Als ik in het WE werk en dus in de week vrij ben, word ik regelmatig gebeld met de vraag om hier of daar een paar dagen bij te springen. Een lucratieve bijverdienste en volkomen legaal: ik betaal correct SZ-bijdragen en belastingen. Dan nog blijft er een leuke cent over. Toegegeven: ik ben single en hoef dus geen rekening te houden met gezin enz.
  • Ghijs Elvan

    5 jaar geleden
    Het zijn waarschijnlijk dezelfde mensen die tegen flexibiliteit, nachtarbeid en weekendwerk zijn, die ook vinden dat vrachtwagens 's nachts moeten laden, rijden en lossen om zo overdag geen files te veroorzaken. Flexibiliteit betekent niet dat je in een vast stramien altijd buiten de normale 9-5 moet werken. Flexibiliteit betekent dat je afhankelijk van de situatie op verschillende tijdstippen werkt.
  • Tom Cornelissen

    5 jaar geleden
    Niet moeilijk, we staan een halve dag in de file.
  • glenn wouters

    5 jaar geleden
    Het is niet dat de Belgen niet willen werken. De regering is de hebberig, en daardoor
  • Yvan Lindekens

    5 jaar geleden
    Ik wil graag weten waar "Ploegenarbeid en nachtwerk" "dubbel tot drie keer meer betaald [wordt]", Ann Verschueren. Ik heb het nog nooit meegemaakt en ik heb, zonder twijfel in tegenstelling tot u, een jaar of 40 ervaring in ploegen-, nacht- en weekendwerk, in diverse sectoren.
  1. Wat is het verdict na eerste Vlaamse toetsen? “Onze leerlingen zaten met tranen in de ogen”
    PREMIUM
    123

    Wat is het verdict na eerste Vlaamse toetsen? “Onze leerlingen zaten met tranen in de ogen”

    13.934 tweedejaars in het secundair onderwijs mochten gisteren als eerste groep de Vlaamse toetsen afleggen, maar dat liep bij meerdere klassen helemaal verkeerd door technische problemen. “Ik heb daar veel punten door verspeeld”, getuigt Julie (13) teleurgesteld bij HLN. Ook directeurs zitten met frustraties rond het systeem. Wat liep er juist fout met het paradepaardje van onderwijsminister Weyts? En krijgen de leerlingen nog een herkansing?
  2. “Alcoholwaarschuwingen op elke parasol?”: sector uit ongenoegen over nieuw ontwerp rond alcoholreclame

    “Alcohol­waar­schu­win­gen op elke parasol?”: sector uit ongenoegen over nieuw ontwerp rond alcoholre­cla­me

    Een voorlopig ontwerp van een ministerieel besluit van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) over alcoholreclame zorgt voor ongenoegen binnen de sector. Daarin staat dat er gezondheidswaarschuwingen zouden moeten komen bij alle vormen van alcoholreclame en dat in een soort roterend systeem. Concreet zou dat volgens ‘VTM Nieuws’ kunnen betekenen dat er op bijvoorbeeld parasols met bierreclame ook nog verschillende alcoholwaarschuwingen moeten gedrukt worden. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) probeert te sussen: “De discussie is niet afgelopen.”