Direct naar artikelinhoud
De Lijn

De Lijn onderzoekt racisme van chauffeur

Een bus van De Lijn.Beeld Wouter Van Vooren

De Vlaamse vervoermaatschappij De Lijn is een onderzoek gestart na een klacht van een passagier die stelt dat een buschauffeur zich racistisch zou gedragen hebben tegen een tienermeisje dat klem kwam te zitten tussen de busdeuren. 

"De Lijn tolereert geen racisme", zegt woordvoerster Sonja Loos. "We willen de chauffeur aan het woord laten en zijn kant van het verhaal horen. Er loopt ook een technisch onderzoek naar de deuren."

Het incident gebeurde volgens de getuige aan de Korenmarkt in het centrum van Gent. "De passagiers stappen achteraan uit en een allochtoon meisje blijft met haar arm geklemd zitten tussen de achterdeur die zich erg snel sloot", zegt de man, die zijn verhaal deed op sociale media. "De reizigers op het perron verwittigden de buschauffeur en vroegen de deur terug te openen."

De chauffeur reageerde ongepast, aldus de getuige. "Rustig keek hij naar zijn dashboard, vervolgens naar zijn achteruitkijkspiegel en dan weer naar zijn dashboard. De wachtende passagiers riepen de chauffeur ter orde en wezen hem op het gevaar. Hij reageerde daarop 'ze moet maar naar haar land terugkeren'." Pas daarna kon het meisje zich bevrijden.