Direct naar artikelinhoud
Lunchbreak

Mee in 2 minuten: dit is het belangrijkste nieuws van de ochtend

Mee in 2 minuten: dit is het belangrijkste nieuws van de ochtend
Beeld AP

Groen laat De Wever weten nog altijd te willen onderhandelen over een Vlaamse regering, het Belgisch leger staat voor financiële problemen en in Siberië is een wapendepot met een reusachtige knal ontploft. 

In het nieuws

1. Groen port De Wever: ‘Maak geen regering zonder winnaars’

Welke partijen straks een Vlaamse regering gaan formeren is nog onbekend. Groen zit er alvast niet bij, want de partij ging geruisloos van de Vlaamse onderhandelingstafel. En dat stoort onderhandelaar Björn Rzoska. ‘Wij zijn nog steeds bereid te praten.’

2. Belgisch leger kijkt in financiële afgrond

Het Belgisch leger vraagt 2,4 miljard euro extra de komende regeerperiode.Een smak geld in besparingstijden, maar interne budgetberekeningen tonen hoe precair de situatie is.

In het nieuws
Beeld Tim Dirven

3. Grootste verlies van het jaar voor Wall Street: schietpartijen en spanningen met China eisen hun tol

De handelsspanningen met China en de schietpartijen in El Paso en Dayton doen zowat alle Amerikaanse beurzen zweten. De brede S&P 500-index noteerde zelfs zijn grootste dagverlies van het jaar.

4. Blanke terroristen baseren zich op Frans boek dat ze niet eens hebben gelezen

‘Als we niet opletten worden we overspoeld door moslims en/of Latijns-Amerikanen.’ Om hun daden te verantwoorden, halen blanke terroristen over heel de wereld hun mosterd uit een Frans boek: Le Grand Remplacement van Renaud Camus. ‘Maar ze hebben zijn boek niet eens gelezen.’

5. Massa-evacuatie na reeks explosies in wapendepot bij stad in Siberië

De Russische autoriteiten hebben duizenden mensen geëvacueerd na een reeks ontploffingen in een wapendepot bij de Siberische stad Atsjinsk. Als gevolg van de explosies, die een enorme schokgolf veroorzaakten, raakten zeker zeven mensen gewond.

De ontploffing was in de wijde omgeving te zien.Beeld AP

6. Oorspronkelijke bouwplannen Brussels Justitiepaleis eindelijk terecht

De Brusselse architect Francis Metzger heeft samen met zes Brusselse studenten de oorspronkelijke bouwplannen van het Brusselse Justitiepaleis teruggevonden. Het moet de renovatie van een gebouw dat nu al ruim dertig jaar in de steigers staat, vergemakkelijken.

Tips van de redactie

7. Schutter Dayton was ‘socialist’ en hekelde Republikeinen om ruimhartig wapenbeleid

Zaterdagnacht opende Connor Betts het vuur in een uitgaanswijk in Dayton, Ohio. Negen mensen kwamen om het leven. De schutter lijkt in alle opzichten de tegenpool van de jonge man die dit weekeinde in het Texaanse El Paso een bloedbad aanrichtte. Wie was de 24-jarige Betts?

8. Bjorg Lambrecht: bijtertje op de fiets, ontwapenend ernaast

Bjorg Lambrecht was voorbestemd om samen met Remco Evenepoel het gezicht van het Belgisch wielrennen te worden. In de klimklassiekers reed hij van ereplaats naar ereplaats, in de Dauphiné won hij de witte trui als beste jongere. Een val in de Ronde van Polen kostte hem het leven.

Bjorg Lambrecht.Beeld Lotto Soudal

9. Operatie om de menopauze 20 jaar uit te stellen: ‘Te ingrijpend, zeker met die prijs’

Kan je de menopauze tot twintig jaar uitstellen door een stukje ingevroren eierstokweefsel in je arm te planten? Belgische experts stellen zich veel vragen bij deze ‘wereldprimeur’ die in het Verenigd Koninkrijk wordt voorgesteld. ‘Waarom zou je dit doen met pillen die op punt staan?’

10. ‘Overal dode paarden, dode Duitsers en dode burgers. Het stonk vreselijk’: Jean Martial, veteraan Brigade Piron

In 1942 wilde Jean Martial weg uit het bezette België. Twee jaar later keerde hij als soldaat terug, om samen met andere Belgen het land te bevrijden. ‘Ik was niet per se op zoek naar een avontuur, maar het is het wel geworden.’