Direct naar artikelinhoud
Ontploffing SiberiëUpdate

Ontploffing wapendepot Siberië veroorzaakt door verkeerde omgang met munitie

Inwoners van Atsjinsk kijken naar de vuurbal die oprijst uit een wapendepot waar zich maandag een reek ontploffingen voordeed.Beeld REUTERS

De dodelijke brand en de reeks explosies in een Russisch munitiedepot bij de Siberische stad Atsjinsk werden vermoedelijk veroorzaakt door een verkeerde omgang met munitie, zo hebben federale autoriteiten gezegd. Gisteren werden duizenden mensen geëvacueerd. Als gevolg van de explosies, die een enorme schokgolf veroorzaakten, kwam een persoon om het leven, acht anderen raakten gewond.

Het Russische onderzoekscomité opende een strafzaak voor het schenden van veiligheidsvoorschriften bij het hanteren van levensbedreigende materialen.

De Russische militaire diensten slaagden er vanochtend in de brand onder controle te brengen. Die was het gevolg van een felle explosie die zich maandag had voorgedaan. Ook in de nacht van maandag op dinsdag vonden nog enkele kleinere ontploffingen plaats.

Er kwam één iemand om het leven bij de brand, acht mensen raakten gewond.

Russische media meldden dat zeker 11.000 mensen in een straal van twaalf kilometer rond het wapendepot de opdracht kregen hun huizen  te verlaten.

Twitter bericht wordt geladen...

De ontploffingen waren tot in de verre omtrek te horen en te voelen. In het nabijgelegen dorp Kamenka brak paniek uit. Inwoners vluchtten weg, sommigen per auto, anderen te voet het bos in. Een groep meisjes die juist een basketbalwedstrijd hadden gespeeld werd in een veld overvallen door een reeks ijzingwekkende explosies. 

De ontploffingen waren zo sterk dat ze een schokgolf veroorzaakten die zich over het gebied verspreidde. Volgens de autoriteiten deden de explosies zich voor nadat brand was uitgebroken in een opslagbunker waar springstof voor bommen en granaten werd bewaard. Om het vuur te bestrijden zette de leiding van de basis op afstand bestuurbare robots in, terwijl brandweerlieden pantserwagens gebruikten. Het personeel van de basis moest zich in bunkers verschuilen en afwachten tot het vuur was geblust. 

Twitter bericht wordt geladen...

Een nabijgelegen aluminiumfabriek van het concern Rusal moest worden stilgelegd. Al het personeel werd haastig geëvacueerd. Ook het vliegverkeer werd in een straal van dertig kilometer rond Atsjinsk stilgelegd.

Een enorme vuurbal rijst op boven een wapendepot bij de Siberische stad Atsjinsk waar zich maandag een reeks ontploffingen voordeed. Op het terrein lagen tienduizenden granaten en bommen opgeslagen.Beeld REUTERS