Shutterstock
Volledig scherm
© Shutterstock

HET DEBAT. “De borstvoedingsmaffia”: worden vrouwen te veel gepusht om borstvoeding te geven? Dit is jullie mening

Het is de ‘internationale week van de borstvoeding’ en dus staat de wereld stil bij het geven van de borst. Huisarts en Vlaams parlementslid Freya Saeys zet zich in dat kader stevig af tegen de “borstvoedingsmaffia”, die zich volgens Saeys “tot doel stelt heel de wereld borstvoeding te laten geven”. “Vrouwen moeten vooral doen wat goed voelt en hen gelukkig maakt”, stelt ze. Worden vrouwen te veel gepusht om borstvoeding te geven? Eerst lieten we onze experts aan het woord. Nu is het aan jullie: dit zijn de boeiendste reacties.

28 reacties

  • Christine Laevers

    5 jaar geleden
    Dertig jaar geleden deed Nestlé een promotiecampagne in een Afrikaans land. Elke vrouw die beviel in een plaatselijk ziekenhuisje kreeg gratis een pakket mee. Maar die vrouwen hadden geen infrastructuur om de fles te ontsmetten: vele borelingen stierven. En die vrouw die om 8 uur mij wakker belde (zogezegd Kind en Gezin) en die poedermelk wilde verkopen, die wil ik nog altijd haar nek omwringen. Ik was pas bevallen! Borstvoeding gestopt na 3 weken. Te veel stress!
  • Katia Mistianes

    5 jaar geleden
    Heb 4 maand mijn zoontje gezoogd (veel te weinig vind ik nu). De eerste dagen voelde ik mij een zwetende zeug en bloedde als een rund vanonder. De eerste dagen BV was alsof er naalden door mijn tepels gingen. Een baby is wonderlijk en prachtig, maar allesbehalve romantisch! Een minister 'van Moederschap' zou wenselijk zijn: moeders laten thuis blijven (25j), met een leefbare uitkering, aub.
  • Stephanie Horemans

    5 jaar geleden
    Door het nemen van medicatie kon ik 2 keer niets anders geven dan flessenvoeding. Dus was mijn keuze waarschijnlijk gemakkelijker dan bij andere vrouwen. Ik vind dat iedereen het recht heeft om zelf te kiezen wat het best bij haar past. Elke situatie is anders. Borstvoeding OK maar flessenvoeding zeker ook. Doe vooral iets waar jezelf achterstaat!!!
  • Paul Boutsen

    5 jaar geleden
    Mijn vrouw kon geen borstvoeding geven aan onze dochter, en moest zich schuldig ervoor voelen door vele commentaren van natuurgoeroe's. Onder dochter is uitgegroeid tot een flinke tiener, met veel talenten en goede schoolresultaten. Laat de vrouw zelf kiezen en geef haar geen "kritiek". Maar de mode dicteert al jaren anders en wie het niet doet wordt net niet als racist bestempeld.
  • Ines HUBERT

    5 jaar geleden
    100 jaar geleden was het 'normaal' dat iedere vrouw een dag lang zich bezig hield met de was, want machines bestonden niet. Wat 'normaal' was vroeger moet niet noodzakelijk nu als enige goede oplossing naar voor geschoven worden. Mij werd gezegd dat de eerste melk gezond is voor de baby, daarom heb ik tweemaal in het begin borstvoeding gegeven. Meer dan een paar weken lang heb ik dit niet gedaan, ieder moet dit voor zichzelf beslissen. Beide zijn volkomen veilig en 'normaal' !