© rr

Man steekt huis van buur in brand omdat die jongere zus had verkracht

De broer van Olga De Coster (28), de jonge vrouw die op 4 maart dood werd teruggevonden in het kanaal van Vilvoorde, is gisteren aangehouden voor brandstichting bij nacht. De man wilde wraak nemen op hun ex-buurman, die zeventien jaar geleden Olga aanrandde. Volgens de broer is ie verantwoordelijk voor de vermoedelijke zelfmoord van zijn zus.

Theo Derkinderen, Dirk Coosemans, Robin De Becker

De dertigjarige S. drong eind vorige week het huis van G. (66) in Rijmenam binnen. Hij wou de man, en eventueel ook zijn Thaise vrouw, vermoorden. Maar eenmaal in de kamer begon hij te twijfelen en liep hij naar buiten, om even nadien toch terug te keren. Nu gewapend met aanmaakblokjes voor de barbecue, die hij aanstak in het huis. Om het vuur te voeden, gooide hij er nog een pluchen beer op. G. en zijn echtgenote werden snel wakker en slaagden erin de brand te doven. S., verpleegkundige van beroep, wou zijn zus wreken.

Eerst kerstboom gezet

Zeventien jaar geleden woonden S. en Olga naast G. in Boortmeerbeek, die er deeltijds een traiteurszaakje runde en deeltijds bij de belastingdienst werkte. Het toen elfjarige meisje ging vaak helpen en spelen bij de buurman. Pas veel later, toen Olga volwassen was, kwam aan het licht dat de man haar aangerand had. G. kreeg een half jaar cel.

Begin februari dit jaar was Olga, die in een café in Vilvoorde werkte, plots vermist. Drie weken nadien werd haar levenloze lichaam uit het kanaal gehaald, niet ver van de plek waar ze haar auto geparkeerd had. Moord of zelfdoding:, dat is tot op heden niet uitgeklaard.

Maar in het hoofd van broer S. werd alles nu plots glashelder. De man beweerde tegenover familie dat zijn zus zelfdoding pleegde ten gevolge van de aanranding die ze nooit verwerkt zou hebben. Hij hield G. verantwoordelijk voor de dood van zijn zus en zon op wraak.

Nadat S, thuis de kerstboom had opgezet, dronk hij zich wat moed in en vertrok hij naar het huis van G. Na de feiten reed hij door naar het kanaal waar in maart het lichaam van zijn zus werd uitgehaald, en dan naar het kerkhof in Melsbroek waar ze begraven ligt. Toen de politie hem er aantrof, stond hij op het punt zelf uit het leven te stappen. Hij is aangehouden door de onderzoeksrechter.

© rr

Psychische problemen

“Wij kunnen absoluut niet goedkeuren wat S. heeft gedaan”, zegt een tante. “Hij had dit moeten laten rusten en zeker niet het recht in eigen handen nemen. Die aanrander is gestraft voor zijn daden.”

S. kampte na de dood van Olga met zware psychische problemen en zelfmoordneigingen, en heeft zich ook twee weken laten behandelen daarvoor. “Hij wilde steeds bij Olga zijn, maar al wie haar kwaad berokkende in het verleden, moest eerst boeten. Van echte plannen hebben we echter nooit iets gemerkt, zelfs niet de avond voordien.”

S. is getrouwd en is pas vader geworden van een dochtertje. “Toch kon hij daar het geluk niet in vinden. Hij voelde zich altijd schuldig omdat hij het goed heeft. Hier is maar één uitweg voor en dat is een zeer uitgebreide begeleiding”, aldus de tante.

Buurman ontkent

Tot op vandaag ontkent buurman G., overigens de aanranding van Olga. “Dat meisje beweerde dingen die niet gebeurd zijn. Het was de post-Dutroux-periode en men hield geen rekening met mijn kijk op de zaak. Ik ben onschuldig gestraft. Ik heb haar nooit aangerand”, zei G. gisteren.

“Na mijn veroordeling, ben ik verhuisd. Ik wilde niks meer met die familie te maken hebben. Nu volgen ze me tot in Rijmenam. Ik hoop dat ik die S., die me probeerde te vermoorden, nooit meer tegenkom. Ik wil dat het stopt.”

Wie vragen heeft rond zelfdoding, kan terecht op de zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER