Direct naar artikelinhoud
Economie

Handelsoorlog VS-China leidt nog niet tot recessie

Donald Trump en Xi Jinping.Beeld REUTERS

De onzekerheid op de internationale economische markten is groot nadat de VS en China een tandje bij schakelden in hun langlopende handelsoorlog. Voorlopig zijn er echter geen tekenen dat we daardoor snel in recessie gaan, zegt Belfius-hoofdeconoom Véronique Goossens.

De internationale beurzen haalden dinsdag opgelucht adem: de VS en China lijken de handelsoorlog voorlopig niet verder te doen escaleren. Een dag eerder kleurden de beurzen nog dieprood. De Amerikaanse Dow Jones beleefde zelfs de slechtste dag van het jaar. De markten reageerden nerveus op een nieuw potje armworstelen tussen de twee economische grootmachten.

Vorige week kondigde Amerikaans president Donald Trump extra invoerheffingen op Chinese producten aan, die ingaan vanaf september. China had vervolgens de waarde van zijn munt laten dalen tot onder de psychologische drempel van 7 yuan per dollar. De Amerikaanse regering bestempelde China in een reactie als valutamanipulator en beschuldigde het land ervan een oneerlijk concurrentievoordeel na te streven met de devaluatie. Ze zorgt er immers voor dat Chinese bedrijven goedkoper kunnen uitvoeren, waardoor de nieuwe invoerheffingen deels tenietgedaan worden.

Bankiers volgen de ontwikkelingen van de Dow Jones in New York.Beeld AFP

Dinsdag weerlegde de Chinese centrale bank de beschuldigingen en werd aangekondigd dat de yuan niet verder in waarde zou dalen. Daardoor stabiliseerden de aandelenmarkten enigszins. Maar de situatie blijft bijzonder volatiel volgens Véronique Goossens, hoofdeconoom bij Belfius. “China speelt het hard en kan nog wel even doorgaan met economische maatregelen. Het land heeft echt wel de power voor een agressieve stimuleringspolitiek om zijn eigen economie te ondersteunen.”

Trump in campagnemodus

Bij Trump is er meer druk op de ketel, want hij zit stilaan in campagnemodus voor een tweede ambtstermijn. Een slabakkende Amerikaanse economie kan de president missen als kiespijn. Dat China eerder deze week de invoer van Amerikaanse landbouwproducten verbood, mag ook in het licht van de verkiezingen gezien worden; de Amerikaanse boeren vormen een belangrijk deel van Trumps electoraat. Als zij het slachtoffer worden van zijn handelsoorlog kan hem dat duur te staan komen. De kunst bestaat erin om het conflict niet al te ver te laten uitdijen.

Ook voor Europa en ons land kunnen de gevolgen van een escalatie aanzienlijk zijn. Als China goedkopere producten op de markt brengt, drukt dat de prijzen van Europese goederen – en dus de winst van onze bedrijven, die in onzekere economische situaties ook zullen wachten met investeringen. Als de Aziatische reus zou beslissen om in de toekomst de uitvoer van aardmetalen naar de VS te beperken, heeft dat weer rechtstreeks gevolgen voor de productiekosten van bijvoorbeeld computers en smartphones.

“De gebeurtenissen van de afgelopen dagen maken de situatie zeker fragieler, maar we moeten nog niet de noodklok gaan luiden”, zegt Goossens. “We worden wel aandachtiger, maar er zijn nog geen tekenen dat we in recessie gaan. Het is wel opletten geblazen, want ook de kans op een harde brexit is de afgelopen weken groter geworden. Zo’n schok zou in België veel harder aankomen dan in andere Europese landen.”