Shutterstock
Volledig scherm
© Shutterstock

Wat is het beste appeltje voor de dorst: pensioenspaarfonds of pensioenspaarverzekering?

SparenWie vandaag met pensioen gaat, ontvangt gemiddeld 1.175 bruto per maand. Dat mag uiteraard iets meer zijn. Pensioensparen geniet omwille van het fiscale voordeel en het potentiële rendement een grote populariteit. Meer dan tweeënhalf miljoen Belgen doen vandaag aan pensioensparen. Vraag is wel: bent u nu beter af met een pensioenspaarverzekering of met een pensioenspaarfonds?

26 reacties

  • Pieter Verhulst

    5 jaar geleden
    Beste appeltje is zwart geld. Door geen 50 pct belasting te betalen. Wit geld moet al verdubbelen om belasting goed te maken. Op spaarboekje kan dit niet, met beleggingen heb je ook een 20 jaar nodig als je geluk hebt. Als je pech hebt verlies je nog eens.
  • Els P

    5 jaar geleden
    Johnny chanet: het is niet belangrijk dat je iets doet met je spaargeld, als het elk jaar verminderd is dat de prijs die je betaald om geen stress te hebben door het gepruts van de "boys and girls".
  • Dirk Degrave

    5 jaar geleden
    "Mogelijke Winstdeelname" In de 26 jaar dat ik aan pensieonsparen doe heb ik welgeteld één jaar at winstdeelname gehad. Daarna nooit meer "wegens de moeilijke situatie op de markt". Het is allemaal één grote zwendel. Koop zelf aandelen en zet ze vast voor lange tijd.
  • Eddy van Dorst

    5 jaar geleden
    Geen van beide je wordt ALTIJD opgelicht door banken en regering.
  • Geert Landsman

    5 jaar geleden
    Zelf beleggen, al doe je het in goud, aan het einde van de rit hou je meer over. Pensioenfondsen en Pensioensparen zijn legale dieven met steun van de overheid, tot je het opneemt dan krijg je nog een deftige rekening gepresenteerd. Koop aandelen, verspreid over alle markten, zorg voor veel spreiding en kijk er niet meer naar, je rendement gaat veel hoger zijn en belastingvrij!