Direct naar artikelinhoud
Afghanistan

Aanslag op politiebureau in Kaboel: 14 doden en bijna 150 gewonden

De Afghaanse veiligheidsdiensten inspecteren de plaats van de aanslag.Beeld REUTERS

Een zware explosie in de Afghaanse hoofdstad Kaboel heeft aan zeker veertien mensen het leven gekost. Nog eens 145 personen raakten gewond toen een autobom ontplofte bij een politiebureau in Kaboel, meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken. 

Het aantal slachtoffers kan nog oplopen. De getroffenen zijn vooral Afghaanse burgers. Na de ontploffing was een grote rookwolk te zien boven de stad. Ook sneuvelden ramen in de omgeving. “Ik hoorde een harde knal en alle ramen in mijn winkel gingen kapot. Glas vloog alle kanten op”, vertelt winkelier Ahmad Saleh. Hij stelt dat de ramen van ongeveer twintig winkels op een kilometer van de ontploffing kapot zijn.

De Taliban hebben de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist. Die radicaalislamitische opstandelingen zijn verwikkeld in een bloedige strijd met veiligheidstroepen. Burgers belanden tijdens het conflict vaak in de vuurlinie. In juli zijn volgens de Verenigde Naties meer dan 1.500 burgers gedood of gewond geraakt.
De opstandelingen onderhandelen ondertussen ook met de Verenigde Staten over vrede. De Taliban willen niet rechtstreeks met Kaboel praten, omdat ze de regering van president Ashraf Ghani zien als een verlengstuk van Washington.