Hermitage verdedigt Fabre: "Bezoek expo eerst en oordeel dan"

Het Hermitage Museum in Sint-Petersburg in Rusland heeft geen begrip voor de kritiek op de tentoonstelling "Jan Fabre: Knight of despair/Warrior of beauty". Fabre maakte meer dan tweehonderd kunstwerken voor de expo, waaronder sculpturen van kevers, maskers en opgezette dieren. Dat Fabre opgezette dieren gebruikt, stuit heel wat Russen tegen de borst.

Het Hermitage Museum in Sint-Petersburg heeft opnieuw gereageerd op de kritiek op de expo "Knight of despair/Warrior of beauty" van Jan Fabre.

Op sociaalnetwerksites is de hashtag "shameonhermitage" gelanceerd om te protesteren tegen het gebruik van opgezette dieren in de tentoonstelling. Het Hermitage Museum zei eerder dat er enkel dood aangetroffen dieren gebruikt zijn in de tentoonstelling. Fabre heeft geen dier omgebracht om het te verwerken in zijn kunstwerken.

"Bezoek de expo eerst voor ze te veroordelen"

Het Hermitage Museum omschrijft het werk van Fabre als geïnspireerd op het werk van Pieter Paul Rubens en Jacob Jordaens. "In de expo verkent Fabre thema's als leven en dood", zegt Dmitri Ozerkov, het hoofd van de afdeling moderne kunst van het Hermitage Museum.

"We stellen vast dat de overgrote meerderheid van negatieve reacties komt van mensen die de expo niet bezocht hebben. De mensen die de expo bezoeken, ontdekken een confrontatie tussen een hedendaagse kunstenaar en de barbaarsheid van oude kunst", aldus Ozerkov.

"Cultus van geweld verheerlijken"

Naast enkele conservatieve politici hebben nu ook enkele leden van de Russisch-Orthodoxe Kerk de expo van fabre veroordeeld. Alexander Pelin, een priester in Sint-Petersburg, vindt dat de expo een cultus van geweld verheerlijkt.

"De kunstenaar heeft duidelijk een idee over de cultus van geweld, wreedheid en dood. Maar hij toont niet wat zijn werkelijke bedoeling is", zegt Pelin.

De tentoonstelling "Jan Fabre: Knight of despair/Warrior of beauty" opende eind oktober de deuren in het Hermitage Museum in Sint-Petersburg. De expo loopt nog tot eind april 2017.

Meest gelezen