Wouter (41) blijft vechten voor het klimaat, elke dag op dezelfde plaats: “Ik moet toch íets doen”

© ktb

Naast Jan Breydel en Pieter de Coninck staat tegenwoordig nog een strijder op de Markt: klimaatstrijder Wouter Mouton. Bijna dagelijks vat hij post aan het standbeeld om zijn boodschap te verspreiden. “Hier kan ik me nuttiger maken dan thuis.”

Koen Theuns

“Wat doe jij in de strijd tegen de klimaatopwarming?” Het is één van de boodschappen waarmee Bruggeling Wouter Mouton (41), steevast in fluohesje, zijn stadsgenoten en de massa toeristen wil aanzetten tot nadenken. Tot vijf dagen per week, op de drukste plaats in Brugge.

“Alleen als ik laat moet werken, dan doe ik het niet. Maar op alle andere werkdagen sta ik hier telkens een uur of drie. En in het weekend zelfs vijf, zes uur. Waarom? Ik ben heel erg begaan met de problematiek. Ik heb het gevoel dat ik íets moet doen, en dat kan ik beter hier dan thuis.”

Weggejaagd door politie

Al twee maanden lang houdt de Bruggeling hardnekkig vol en trotseerde hij zowel regenweer als hitte. Al is hij eigenlijk al sinds april bijna non-stop actie aan het voeren. “Voordien ging ik naar Brussel. Dan stond ik aan het federaal parlement of het Europees Parlement. Maar op den duur werd ik daar door de politie weggejaagd.”

In Brugge laat de politie begaan, zegt Mouton. “En daar ben ik heel erg dankbaar voor. De Markt is een fantastische plaats om actie te voeren. Ook omdat ik op fietsafstand woon, maar vooral omdat ik hier veel meer bekijks heb dan in Brussel. Volgens mij word ik door zeker de helft van alle voorbijgangers opgemerkt. Natuurlijk wandelt negenennegentig procent daarvan door, maar ondertussen hebben ze de boodschap wel gezien. Ik word ook vaak gefotografeerd: ook op die manier wordt mijn oproep verspreid.”

Applaus

Dagelijks gaan er passanten met Mouton in gesprek. “De meeste reacties zijn positief en ik kreeg ook al eens applaus. Sommigen vragen tips, anderen zoeken bevestiging voor wat ze zelf doen. Zelf eet ik tegenwoordig minder vlees, heb ik geen wagen meer en ik vlieg ook niet meer. Bewustwording is heel belangrijk in de strijd tegen de klimaatopwarming. Ik kies daarom voor algemene boodschappen, want ik ga ervan uit dat iedereen die geeft om de aarde slim genoeg is om het verschil te maken in zijn eigen leven.”