Siegfried Bracke (N-VA) voorziet “ingebakken probleem” als CD&V in meerderheid stapt

© ISOPIX

Oud-Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) is voorstander van de vorming van een Bourgondische coalitie op Vlaams niveau, waarbij N-VA dus samen met Open VLD en SP.A bestuurt. Dat heeft hij donderdag herhaald in De Ochtend op Radio 1. Bracke staat opvallend afkerig tegenover CD&V, die volgens hem als coalitiepartner voor “ingebakken problemen” zou zorgen.

adm

Als het van Bracke afhangt, wordt de uittredende Zweedse coalitie - dus met N-VA, Open Vld en CD&V - best niet voortgezet. “We doen dat beter niet, vooral omdat er een sociale correctie nodig is aan het gevoerde beleid”, zei hij. “Kijk naar het Vlaams Belang, dat met een behoorlijk links sociaal-economisch programma de verkiezingen heeft gewonnen. We moeten kijken naar het signaal van de kiezer en dat omzetten in beleid.” Volgens Bracke, die geen lid meer is van het N-VA-partijbestuur en zichzelf nadrukkelijk als “observator” omschrijft, heeft in die context een coalitie van N-VA, SP.A en Open VLD het meeste kans op slagen.

Hij heeft overigens geen begrip voor de opstelling van de liberalen, die woensdag lieten verstaan dat ze een Vlaamse regeringsdeelname aan een deelname op federaal niveau koppelen. “Zo gaat dat toch niet?”, aldus Bracke.

Voor de oud-Kamerzitter is CD&V afgeschreven als coalitiepartner. Hij verwijst daarbij naar de christelijke vakbond ACV, die deze week liet verstaan dat het nog niet zo’n slecht nieuws is dat Belgische werknemers relatief gesproken weinig flexibel zijn. Bracke: “Als je moet samenwerken met een partij die zwaar onder invloed staat van bijvoorbeeld het ACV, dan heb je volgens mij een ingebakken probleem dat je beter niet hebt”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen