“Het is niet de vraag of zo’n superstorm er komt, maar wanneer”

© VRT

Frank Deboosere was te gast in het Eén-programma ‘Van Gils en Gasten’ en gaf daarin een analyse over superstormen en de kans dat die ook in ons land gebeuren. “Het is niet de vraag of zo’n storm er komt, maar wanneer” zei de weerman in het programma.

ehu

Deboosere was er samen met Vlaams minister van mobiliteit en openbare werken Ben Weyts te gast naar aanleiding van de fictiereeks ‘Als de dijken breken’, waarin het ondenkbare gebeurt. Hoewel, ondenkbaar?

Drie voorwaarden

“Het kan zeker. Het is niet de vraag of het ooit zal gebeuren, maar wanneer” moet de weerman toegeven. “De storm moet natuurlijk stevig genoeg zijn en de wind moet vooral uit het noordwesten komen, pal op de kuststreek. Dan kunnen de golven echt diep landinwaarts gaan.”

Toch is er nog een tweede, belangrijke voorwaarde die in de reeks niet echt aan bod komt, legt Deboosere uit. “Er moet springtij zijn. De zon, maan en aarde moeten op één lijn staan. Dan wordt de waterberg extra hoog, dat kan makkelijk een meter extra schelen.”

Opdat zo’n superstorm kan ontstaan moet het binnenland bovendien een kletsnatte voorgeschiedenis hebben. “Als er in het binnenland al veel water is, is het daar helemaal verzadigd.” Het water kan geen kant op en zal dan sowieso schade veroorzaken.

Zijn we voorbereid?

In 1953 was er zo’n superstorm, waarbij meer dan 2.000 doden vielen. Ze hebben geleid tot de immense Deltawerken begonnen, een Nederlands verdegingsmechanisme tegen hoogtij.

In België is men iets later in actie geschoten met het Sigmaplan, een project dat in 1977 door Vlaanderen werd gelanceerd om het risico op overstromingen rond de Schelde en haar zijrivieren te verkleinen.

“Het gaat om een verhoging en een verbreding van maar liefst 650 km dijken”, aldus Weyts. “Daar hebben we intussen al 540 km van gedaan.” Daarnaast is er nog het zogenaamde Masterplan Kustveiligheid.

Is dat voldoende? “Wij zijn ons aan het voorbereiden om een 1.000-jarige storm (een storm die om de 1.000 jaar kan opduiken, red.) te overleven. In Nederland is men al voorbereid op een 4.000-jarige storm” vertelt Deboosere. Dat heeft vooral te maken met het feit dat Nederland zich veel meer onder de zeespiegel bevindt.

Klimaatopwarming

Een andere grote reden dat zulke stormen tegenwoordig vaker voorkomen: de opwarming van de aarde. “De zeespiegel stijgt geleidelijk. Wat vroeger een 10.000-jarige storm was, is nu misschien nog een 250-jarige. We moeten er echt aan werken.”

Lees ook (+): Onze tv-redacteur keek naar ‘Als de dijken breken’ en voelde nog geen nattigheid

Lees ook (+): ‘Als de Dijken Breken’: zo erg kan het écht worden

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen