Gent opent geheime bunker in Citadelpark tijdelijk voor het grote publiek

© fvv

In Gent wordt een ondergrondse commandobunker die de Duitse bezetter gebruikte tijdens de Tweede Wereldoorlog, tijdelijk opengesteld voor het grote publiek. De bunker is door het Belgisch leger gebouwd maar werd al snel ingenomen. Naar aanleiding van de 75ste verjaardag van de bevrijding van Gent door de geallieerde troepen, op 6 september, organiseert de stad enkele gegidste bezoeken.

jvh

In het Citadelpark ligt een van de meest markante eigendommen van de Stad Gent, een voormalige commandobunker uit 1938. De ingang van het ondergrondse gangencomplex bevindt zich in een witte chalet achter het amfitheater. De bunker werd gebouwd om bij rampen de bevolking te waarschuwen en de hulp vanop afstand te organiseren.

Na de Tweede Wereldoorlog werd het complex door de civiele bescherming in gebruik genomen, die er onder meer radioactieve straling controleerde. Maar de Duitsers, die in 1940 Gent bezetten, maakten ook gebruik van de commandopost, tot 1944. In september van dat jaar trokken geallieerde troepen door Gent en bevrijdden de stad van de Duitsers.

“De impact van die bevrijding op onze geschiedenis en toekomst mag je niet onderschatten”, zegt schepen Mieke Van Hecke (CD&V). “We gaan als stad speciale aandacht schenken aan die bijzondere bevrijding. Honderdvijftig kinderen lopen op 6 september een bevrijdingsstoet van de stadshal naar het Acht Mei Plein, waar ze een speciale bevrijdingsvlag onthullen.”

Datzelfde weekend worden er ook nog diverse andere activiteiten georganiseerd om 75 jaar bevrijding van Gent te vieren.

© fvv

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen