Direct naar artikelinhoud
Sharon Tate

Charles Manson en zijn Family vermoordden 50 jaar geleden naast Sharon Tate ook de hippiecultuur

Het levenloze lichaam van Sharon Tate wordt weggevoerd van haar villa aan de Cielo Drive in Los Angeles.Beeld AP

Het is vandaag precies 50 jaar geleden dat sekteleider Charles Manson zijn volgers op nachtelijke moordtochten stuurde. Vooral de dood van actrice Sharon Tate veroorzaakte een schokgolf in de Verenigde Staten. Of hoe een door muziek geobsedeerde goeroe niet alleen een einde maakte aan een beloftevolle acteercarrière, maar ook aan de flower power.

Op 8 augustus 1969 kroop de bloedmooie Amerikaanse actrice Sharon Tate voor de laatste keer onder de lakens in haar villa in de Hollywood Hills. Alleen. Haar man, de Pools-Franse filmregisseur Roman Polanski verbleef in Londen voor de voorbereidingen op zijn nieuwe film. ‘Alleen’ is misschien niet het correcte woord, want ze was 8,5 maand zwanger.

9 augustus 1969 zou ze niet meer halen. Dat is de schuld van The Family-sekteleider Charles Manson. Hij stuurde zijn volgers Tex Watson, Susan Atkins, Patricia Krenwinkel en Linda Kasabian op oorlogspad naar de villa. De vier kenden geen genade met Tate en haar logés. 

Charlie Manson, op weg naar zijn proces in 1969.Beeld AP

Watson was de generaal van de operatie. Hij gaf de drie vrouwen het bevel, dat hij eerder van Manson kreeg, om “het huis binnen te vallen en iedereen te doden, zo gruwelijk mogelijk”. Meteen bij aankomst klom Watson op de telefoonpaal en sneed alle kabels door. Daarna drong het viertal het terrein binnen. 

Daar liepen ze meteen tegen de auto van Steven Parent aan, een student die net op bezoek was geweest bij de conciërge van het terrein en wilde vertrekken. De drie vrouwen bleven in de struiken wachten terwijl Watson Parent deed uitstappen en vervolgens de trekker van zijn revolver overhaalde. Vier kogels maakten een einde aan het leven van de amper 18-jarige jongen.

De vier sekteleden drongen vervolgens via een open raam de villa binnen. Daar lag de acteur en schrijver Wojtek Frykowski te slapen in de zetel. Hij werd vastgebonden op een stoel. Later bleek uit de verklaringen van Linda Kasabian dat Watson tegen hem zou hebben gezegd: “Ik ben de duivel, en ik kom het werk van de duivel doen.” 

Een luchtfoto van de villa van Sharon Tate en Roman Polanski, waar het drama zich voltrok.Beeld AP

Sharon Tate en haar andere logés, de beroemde kapper Jay Sebring en Abigail Folger, een erfgenaam van een rijke koffiehandelaar, werden abrupt gewekt.  Sebring protesteerde nog tegen de ruwe behandeling van de hoogzwangere Tate, waarop hij werd doodgeschoten.

Frykowski kon zich tijdens het rumoer bevrijden en hij sloeg op de vlucht. Watson haalde hem in en doodde hem met 51 messteken. Ook Abigail Folger probeerde tevergeefs te ontsnappen, maar werd met  28 messteken om het leven gebracht. 

Sharon Tate probeerde haar charmes uit te spelen en, met haar baby in gedachten, smeekte ze om genade. Ze bood aan om als gijzelaar te dienen, maar dat had geen invloed op de daders. Ze kreeg 16 messteken en overleed samen met haar ongeboren zoon, die later Paul Richard werd genoemd, naar de vaders van Sharon en Roman. Ze zou ook worden begraven met haar zoontje in de armen.

De vijf slachtoffers van The Family op 8 augustus 1969. V.l.n.r. Wojciech Frykowski, Sharon Tate, Stephen Parent, Jay Sebring en Abigail Folger.Beeld AP

Moordenaar Watson schilderde nog in bloed het woord ‘pig’ op de muur, een verwijzing naar het nummer ‘Piggies’ van The Beatles. John Lennon, Paul McCartney, George Harrison en Ringo Starr zongen: “Have you seen the little piggies. Crawling in the dirt?”

Manson was geobsedeerd door The Beatles. In ‘The White Album’ zag hij symbolische betekenissen van een apocalyptische voorspelling van rassenoorlog en nucleaire aanval. ‘Helter Skelter’ gaat over een angstaanjagende rit op een achtbaan en heeft daarmee niks te maken, maar de soms vreemde geluiden en rare kreten gaven hem inspiratie voor zinloos geweld.

Beluister hieronder ‘Piggies’ van The Beatles, een van de liedjes waarop Manson zijn oorlogstheorieën baseerde.  

De volgende nacht trokken de sekteleden er weer op uit om te moorden. Deze keer was grote baas Charles Manson wel aanwezig. Hij koos willekeurig een huis. Dat van de rijke kruidenier Leno LaBianca en zijn vrouw Rosemary sprak hem het meest aan. Manson bond het paar vast, vertrok en gaf zijn volgers bevel om te moorden. Pas meer dan twee maanden later, in oktober, werden de twee verschrikkelijke nachten aan elkaar gelinkt.

Gesloten Amerika

Charles Manson zorgde met deze gebeurtenissen voor een schok in de Verenigde Staten. VS-correspondent Michiel Vos heeft het op Radio 1 over het einde van dat tijdperk. “De moorden deden ons inzien dat er een einde kwam aan de gezellige en optimistische jaren 60. De tijden waarin alles kon, waarin alles anders moest. De tijden van de hippies en de flower power werden in augustus met veel geweld de nek omgedraaid. Daarna zijn mensen zich thuis gaan bewapenen. Tot dan toe stonden deuren gewoon open voor iedereen.”

Met de gruwelijke gebeurtenissen in de villa kwam er ook een einde aan de beloftevolle acteercarrière van Sharon Tate. Ze was nog maar 25 jaar en was tot dan vooral bekend als model en van haar rol in de horrorfilm ‘Eye of the devil’.

Tates talent en haar looks bezorgden haar aandacht van over heel de wereld. Ze behoorde volgens sommigen tot de mooiste vrouwen ter wereld. Samen met haar echtgenoot Polanski was ze het symbool van de jonge, liberale cultuur van het vrijgevochten Amerika van de jaren 60.

Sharon Tate en Roman Polanski komen al dansend de trap af na hun huwelijk.Beeld AP

Na de moord op Sharon Tate keerde Charles Manson een laatste keer terug naar de gevangenis. Hij kreeg ter dood veroordeeld, al werd die straf later omgezet naar levenslang. Hij probeerde verscheidene keren - tevergeefs - vervroegd vrij te komen door gratie te vragen. In 1986 verscheen hij met een hakenkruis op zijn voorhoofd bij de commissie die moest oordelen over zijn gratieverzoek. Op 19 november 2017 overleed hij op 83-jarige leeftijd. Tot aan zijn dood ontving Manson naar eigen zeggen 60.000 brieven per jaar van sympathisanten voor zijn Manson Family.  

Charles Manson een paar jaar later, zonder baard en met hakenkruistattoo.Beeld AFP