VIDEO. Zo werd sarcofaag over de ontplofte kernreactor van Tsjernobyl geplaatst

De nieuwe beschermende sarcofaag heeft de in 1986 ontplofte kernreactor in het Oekraïense Tsjernobyl bereikt. Arbeiders en deskundigen bereiden nu de voorstelling van het nieuwe stalen omhulsel voor.

fivr, belga

Voor de ceremonie worden dinsdag de Oekraïense president Petro Porosjenko en de Zweedse oud-leider van de internationale atoomwaakhond IAEA Hans Blix verwacht. De voorzitter van de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling, Suma Chakrabarti, is eveneens op weg naar Tsjernobyl. De bank bracht de geldschieters bij elkaar voor de 2 miljard euro kostende sarcofaag.

© EPA

De afgelopen veertien dagen is het omhulsel middels een speciaal transportsysteem naar de centrale gebracht. De stalen mantel moet de komende honderd jaar de radioactieve straling inperken. De meer dan 36.000 ton zware constructie geldt als het grootste beweegbare bouwwerk ter wereld. De mantel voegt zich bij een betonnen sarcofaag, die door de Sovjet-Unie na de ramp dertig jaar geleden over de reactor was aangebracht.

Op 26 april 1986 ontplofte reactor 4 van de centrale in Tsjernobyl, op een honderdtal kilometer ten noorden van Kiev. Een groot deel van Europa, maar vooral Oekraïne, Rusland en Wit-Rusland raakten vervuild na de explosie. Duizenden “liquidators” moesten zonder bescherming het vuur blussen en de getroffen reactor bedelven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer