© ISOPIX

Van Overtveldt maakt opnieuw rekenfout: 1,3 miljard minder inkomsten

De belastinginkomsten in 2016 zullen 1,3 miljard minder bedragen dan minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) in zijn begroting had voorgerekend. Dat blijkt uit de begrotingstabellen die de minister heeft voorgelegd aan het Parlement, zo bericht De Morgen.

gn/bron: De Morgen

Het verschil tussen de geschatte belastinginkomsten en wat uiteindelijk in de schatkist zal belanden, is 1,3 miljard euro. Minister van Financiën Van Overtveldt rekende op een fikse stijging van de inkomsten maar die is een stuk minder groot dan hij had gehoopt.

Vooral de inkomsten uit de roerende voorheffing vallen dik tegen. Die zouden zelfs 750 miljoen euro minder bedragen dan geraamd. Volgens oppositiepartij sp.a komt dat vooral door de tegenvallende kaaimantaks. Dat is een vermogensbelasting die Van Overtveldt invoerde op beleggingen in het buitenland. De verwachte inkomsten daarvan waren begroot op 460 miljoen euro maar zouden niet verder reiken dan 100 miljoen. De forse boost die die maatregel zou opleveren, blijkt dus niet meer dan een flauw duwtje.

Ook andere maatregelen van de minister van Financiën leveren minder op dan verwacht. Het nieuwe vastgoedvehikel dat buitenlandse investeerders moet aantrekken naar ons land zal volgens de Europese Commissie slechts 100 miljoen opleveren in plaats van de begrote 250 miljoen.

En ook de fiscale regularisatie zal maar 125 miljoen euro opleveren, de helft van de voorziene som. “De som klopt gewoon niet”, zegt sp.a-Kamerlid Karin Temmerman. “Waar gaan ze het geld dan halen? Ik vrees dat ik het antwoord al ken”, zegt ze tegen De Morgen.

Rekenkunde

De minister argumenteert dat hij de ramingen in de loop van het jaar al enkele keren naar beneden had bijgestuurd. En de tegenvallende roerende inkomsten zijn volgens zijn kabinet dan weer een gevolg van ingrepen onder de regering Di Rupo.

Voor de begrotingsopmaak van volgend jaar heeft Van Overtveldt wel een som van 700 miljoen euro opzijgezet, die als buffer moet dienen. Bovendien zal een werkgroep binnen de regering uitzoeken hoe verkeerde inschattingen in de toekomst vermeden kunnen worden.

Maar de rekenkunde van de minister van Financiën wordt de andere politieke partijen blijkbaar meer en meer in twijfel getrokken.

"Oud nieuws"

Van Overtveldt reageert gepikeerd op zijn website. "Het is zorgwekkend dat slogans voorrang krijgen op feiten. Die feiten werden nochtans zéér grondig toegelicht in antwoorden op vragen van De Morgen", schrijft hij. Verderop noemt hij het ook nog "oud nieuws".

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER