Direct naar artikelinhoud
Lunchbreak

Mee in vijf minuten: dit is het belangrijkste nieuws van de ochtend

Mee in vijf minuten: dit is het belangrijkste nieuws van de ochtend
Beeld Photo News

De Belgische F-16’s mogen dan hun einde naderen, ze krijgen toch nog een update. En terwijl het wachten blijft op witte rook in de Vlaamse formatie, is in Pairi Daiza een pandatweeling geboren. Dit moet u weten voor u vanmiddag aan tafel gaat. 

In het nieuws

1. De Belgische F-16’s: bijna afgedankt, maar eerst nog een update

De F-16-gevechtsvliegtuigen van het Belgische leger worden tegen 2029 afgevoerd. Toch krijgen ze nog een update om de nieuwste kernwapens te kunnen dragen. Dat valt af te leiden uit interne documenten die De Morgen kon inkijken.

In het nieuws
Beeld Reuters

2. Schonere lucht zou kinderastma in België drastisch verminderen

Geen enkel ander Europees land zou in de strijd tegen kinderastma meer voordeel halen uit minder luchtvervuiling. Als België de stikstofdioxide-uitstoot tot een minimum beperkt, zou het aantal nieuwe gevallen van kinderastma met bijna een derde dalen. Dat blijkt uit een nieuwe internationale studie.

3. Uitputtingsslag van formateur De Wever: welke coalitie wordt het?

De Vlaamse gesprekken blijven aanslepen. Formateur Bart De Wever (N-VA) beslist maar niet met welke partijen hij wil onderhandelen over een nieuwe coalitie. Ook in Franstalig België volgen ze De Wever met argusogen.

“Dag 74 na de verkiezingen en er is nog altijd een schimmenspel aan de gang”, schrijft Tine Peeters in haar standpunt. “De huidige formatie is voor alle toeschouwers, inclusief de journalisten, nog het best te vergelijken met Plato’s allegorie van de grot.”

4. Kans op vrouwelijke Eurocommissaris voor ons land groeit

Nu Zweden zijn kandidaat-commissaris voor de Europese Commissie bekend heeft gemaakt, groeit de kans dat België een vrouw zal afvaardigen. “Van de zes overgebleven landen die een EU-Commissaris moeten nomineren, België incluis, mag er nog maar één man worden voorgesteld.”

In het nieuws
Beeld Pairi Daiza

5. Pandatweeling geboren in Pairi Daiza

In Pairi Daiza zijn gisteren twee panda’s geboren. Dat hebben het dierenpark en het China Conservation and Research Center for the Giant Panda vanochtend bekendgemaakt.

Tips van de redactie

6. De man is niet langer de slimste thuis

Een ‘intelligent persoon’? Meer Amerikanen zullen tegenwoordig denken aan een vrouw dan aan een man. Het toont aan hoe stereotypen verschuiven doorheen de tijd. “Toch zal het nog decennia duren voor die volledig verdwenen zullen zijn.”

7. Antisemiet of vrije geest? Lezers reageren op de Israël-column van Dimitri Verhulst

“Omdat God zo Zijn lievelingen heeft en Zijn uitverkorenen hun privileges horen te hebben, werden in 1948 de Palestijnen uit hun woonplaatsen verdreven ten gunste van Gods dotjes.” Zo vatte schrijver Dimitri Verhulst op 27 juli zijn column met Israël-kritiek in deze krant aan. De – harde – woorden leidden tot even harde reacties en beschuldigingen van antisemitisme, tot een mogelijke strafklacht toe. Omdat we bij De Morgen het open debat koesteren als kernwaarde, publiceren we hier een selectie lezersreacties, voor en tegen.

8. ‘Onderbuikpresident’ Trump heeft strijd nodig, maar tot echte oorlog kwam het (nog) niet

Donald Trump is een man voor wie strijd en competitie even onontbeerlijk zijn als zuurstof. Aanvallen zit hem in het bloed. Hij heeft de vernietigende drang om handelsrivalen als China af te troeven, maar de president van de VS lijkt echte oorlogen te schuwen.

Amerikaans president Donald Trump.Beeld REUTERS

Bij de koffie

9. ‘Zijn de journalisten van ‘The New York Times’ echt zo beleefd?’

Ewoud Ceulemans verwondert zich in DM Zapt over het gebrek aan gevloek op de redactie van The New York Times. “Qua aantal journalisten komt deze krant niet in de buurt van The New York Times, maar het aantal vloekwoorden ligt vele malen hoger.”

10. ‘Blij dat ik die beelden niet moest zien, maar vooral dat ze zijn familie bespaard blijven’

“Renaud spaarde zijn verdriet voor zijn vriend, maar reageerde al zijn woede af op de vrachtwagen. Het lied schoot door mijn hersenen toen ik de nieuwslezer hoorde melden dat ver van huis alweer een jonge wielrenner avait roulé dans l’herbe en daar tegen een stuk beton was terechtgekomen”: Marc Didden over Franse chansons en het dramatische ongeluk van Bjorg Lambrecht.