Direct naar artikelinhoud
Technologie

Huawei lanceert eigen besturingssysteem

Huawei lanceert zijn eigen besturingssysteem HarmonyOS.Beeld AFP

Huawei presenteerde vrijdag een eigen besturingssysteem voor zijn smartphones, als mogelijke vervanging van Android van Google. Door handelsrestricties van de Verenigde Staten mag Google geen zaken doen met het Chinese merk, dat daardoor zonder besturingssysteem kwam te zitten.

Als HarmonyOS, zoals het nieuwe systeem heet, inderdaad goed werkt, is dit een mogelijke stap naar meer onafhankelijkheid van de Chinese telecomsector. De afgelopen jaren maakten Chinese telefoonmerken grote kwaliteitssprongen en inmiddels gaan Huawei-telefoons vaker over de toonbank dan iPhones. Ook op andere gebieden, waaronder netwerktechnologie (5G) en kunstmatige intelligentie, doet de Chinese techindustrie mee met de technologische wereldtop.

Wat is een besturingssysteem?

Letterlijk het systeem waarmee de gebruikers hun apparaten besturen. Het zorgt ervoor dat je knoppen op het scherm ziet en dat de telefoons de juiste acties uitvoert als je op zo’n knop drukt – bellen, het opstarten van een app, een foto maken. De meeste telefoons gebruiken hiervoor Android van Google. Apple gebruikt op zijn iPhones een eigen systeem: iOS. HarmonyOS - of HongmengOS in China - zou zich bij dit rijtje kunnen voegen.

De regering-Trump verbood Amerikaanse leveranciers eerder dit jaar om zaken te doen met Huawei, naar eigen zeggen uit veiligheidsoverwegingen. De Amerikanen verdenken Huawei ervan staatsspionage mogelijk te maken via zijn apparatuur.

Journalisten tijdens de presentatie van het nieuwe Huawei-besturingssysteem HarmonyOS.Beeld AFP

Dat Huawei hiernaast een pion is in de handelsoorlog tussen de VS en China, werd duidelijk tijdens de G20, afgelopen juni. Toen beloofde Trump de ban op Huawei op te heffen in ruil voor een hervatting van handelsonderhandelingen. Nu de handelsoorlog opnieuw is opgelaaid, lijkt die belofte van tafel.

Eigen ecosysteem 

Huawei is ook met een eigen besturingssysteem niet uit de problemen, vooral omdat het nog altijd chips nodig heeft van bedrijven die onder de Amerikaanse ban vallen. Het bedrijf hoopt dan ook dat de Amerikaanse restricties alsnog worden opgeheven. In dat geval zal het van Android gebruik blijven maken op zijn telefoons. Smartphones met HarmonyOS als besturing staan daarom niet op de planning, maar volgens topman Richard Yu, die het nieuwe systeem presenteerde, kan Huawei zijn nieuwe systeem “elk moment activeren”.

In ieder geval gaat Huawei HarmonyOS gebruiken voor andere apparaten. Het wil een eigen ‘ecosysteem’ opzetten, waardoor verschillende apparaten soepel met elkaar kunnen communiceren, net als onder meer Google en Apple. Zo kun je via de telefoon of slim horloge andere apparaten besturen, bijvoorbeeld lampen of muziekspeakers.