© BELGA

Alles wijst op Zweedse coalitie in Vlaanderen, Jambon als minister-president?

Vóór maandag moet er geen nieuws verwacht worden over de nieuwe Vlaamse regering, zo valt te horen bij de onderhandelaars. Dat CD&V en Open Vld maandag een partijbureau samenroepen, voedt dan weer de geruchten dat de nieuwe regering uit dezelfde partijen zal bestaan als de huidige. Bovendien zou niet Bart De Wever, maar Jan Jambon aan het roer komen te staan.

Neen, er is nog geen akkoord over een nieuwe regering. Maar ja, de discrete gesprekken van de voorbije weken hebben wel al een en ander opgeleverd. Het budgettaire raamwerk is er al, bij N-VA wachten ze op feedback van de anderen voor er knopen worden doorgehakt. Dat Open Vld en CD&V maandag een partijbestuur samenroepen om “de politieke actualiteit” te bespreken, kan erop wijzen dat de onderhandelaars van die partijen steun en antwoorden zoeken bij hun achterban om daarna een versnelling hoger te schakelen. Bij sp.a is er geen overleg gepland en dat voedt de geruchten dat de nieuwe Vlaamse regering een voortzetting wordt van de huidige.

Champagne bij Open Vld

Bij de liberalen en de christendemocraten doen ze er intussen alles aan om de geruchten de kop in te drukken dat er maandag grote knopen doorgehakt moeten worden. “Het is al enkele weken geleden dat het politiek bestuur nog eens samenzat”, klinkt het bij CD&V. “Het werd dus wel eens tijd.” Bij Open Vld zeggen ze hetzelfde, al zal daar sowieso champagne gedronken worden: als het (nog) niet voor de witte rook is, dan wel omdat Herman De Croo maandag 82 wordt.

Jambon-I?

“Ik vermoed dat er begin volgende week een doorbraak verwacht kan worden”, zegt een N-VA’er, “maar ik heb er al een paar keer naast gezeten.” Hij weerlegt ook dat er al een akkoord is, zoals vrijdagnamiddag even gesuggereerd werd. “We staan verder dan iedereen vermoedt, maar om een echt regeerakkoord af te kloppen, hebben we nog wel een paar weken nodig.

Degene die de nieuwe Zweedse coalitie gaat leiden, zou ook een verrassing zijn. Volgens Het Laatste Nieuws zal niet Bart De Wever, maar Jan Jambon Vlaams minister-president worden. Burgemeester De Wever zou het Schoon Verdiep in Antwerpen niet willen verlaten, valt er te lezen

.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer