Direct naar artikelinhoud
Windhoos

Na Luxemburg ook Amsterdam getroffen door krachtige windhoos: veertien gewonden

Brokstukken van daken vliegen in het rond.Beeld Facebook Meteo ZuidWest © Yves Reiff

Een windhoos is vrijdagavond over het centrum van Amsterdam geraasd, meldt Weeronline. Het natuurverschijnsel heeft op verschillende plekken in de stad voor schade gezorgd. Eerder vandaag heeft een krachtige windhoos zware schade aangericht in de buurt van de grens tussen België en Luxemburg. Onder meer in Pétange (Luxemburg), vlakbij de grens, werden daken beschadigd. De brandweer maakt melding van een voorlopige balans van veertien gewonden. In Amsterdam zou geen sprake zijn van gewonden.

en

Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland laat weten dat de wervelwind een bootje heeft meegesleurd en dat er een boom op een fietspad is gevallen. Voor zover bekend zijn er geen gewonden gevallen.

Twitter bericht wordt geladen...

Veel mensen melden op sociale media kleine schadegevallen en plaatsen spectaculaire filmpjes. Daarop is te zien dat de windhoos met grote snelheid over gebouwen en water gaat.

Ook Luxemburg getroffen

“In de late namiddag werd Luxemburg getroffen door een windhoos”, meldt Noodweerbenelux. “Het onweer trok over het zuidwesten van Luxemburg en richtte forse schade aan in de gemeente Pétange. Op de beelden kunnen we rondvliegend puin waarnemen en ook de schade aan huizen en wagens is enorm. Een weerstation in de buurt registreerde windstoten tot 130 km/u.”

Volgens burgemeester Pierre Mellina van Pétange liepen bijna honderd woningen schade op.

Het spoorverkeer tussen Luxemburg-Stad en het Franse Longwy werd eveneens verstoord, aldus de Luxemburgse spoormaatschappij (CFL), die nadien een progressieve hervatting meldt.

In sommige straten van de getroffen plaatsen werd de stroomvoorziening preventief afgesneden, aldus de brandweer.

Pétange is een gemeente in het Luxemburgse kanton Esch-sur-Alzette en ligt op ongeveer twee kilometer van Aubange, een stad in België met ongeveer 17.000 inwoners.