Draagvlak voor cordon sanitaire brokkelt verder af bij centrumrechts

De idee van een cordon sanitaire rond Vlaams Belang ligt steeds moeilijker bij de centrumrechtse partijen in Vlaanderen. Dat blijkt uit een onderzoek van de UGent, waarover De Morgen bericht. Een meerderheid van de partijleden van de N-VA en Open VLD, en een aanzienlijk deel van de CD&V-leden vindt het concept op zich ondemocratisch.
Vlaams Belangvoorzitter Tom Van Grieken

Onderzoekers van de UGent vroegen in 2012-13 aan de leden van verschillende partijen of ze het concept van het cordon sanitaire ondemocratisch vonden, in het kader van een uitgebreidere studie rond partijleden.

Wat blijkt: ruim 78 procent van de N-VA-leden en meer dan de helft bij de Vlaamse liberalen staat effectief niet achter een gebetonneerde afspraak waarbij een politieke partij a priori wordt uitgesloten, in casu het cordon sanitaire rondom Vlaams Belang.

Ook bij CD&V zijn meer leden tegen het idee gekant dan er voorstanders te vinden zijn.Ā De linkerzijde van het politieke spectrum heeft dan weer minder problemen met het concept van een cordon sanitaire.

Erg nieuw is die vaststelling niet, want jaren geleden werd dezelfde vraag ook aan de VU'ers gesteld, en die gaven toen hetzelfde antwoord.

Tegen cordon, maar niet voor samenwerking

Er is dus steeds minder draagvlak bij de centrumrechtse basis voor het cordon sanitaire, stelt politicoloog Bram Wauters van de UGent vast. "En dat is niet geheel onbelangrijk met de lokale verkiezingen die eraan komen. Het zijn vooral de lokale partijleden die een koele minnaar zijn van het concept, en het zijn zij die actie ondernemen op lokaal vlak."

Al wil dat niet zeggen dat die leden meteen een samenwerking met Vlaams Belang in de praktijk genegen zijn. Wauters: "Je zou perfect kunnen indenken dat iemand het cordon sanitaire niet democratisch vindt, maar wel zegt dat er geen sprake kan zijn van een samenwerking met een partij wegens het programma en de figuren. Denk bijvoorbeeld aan de PVDA.Ā Rond die partij is geen cordon opgebouwd, maar voor veel andere partijen is samenwerking met de PVDA toch uitgesloten."

"Strategisch voordeel voor de N-VA zou wegvallen"

Enkele dagen geleden zette staatssecretaris Theo Francken (N-VA) de deur enigszins op een kier voor een coalitie met Vlaams Belang. Maar zo'n vaart ziet politicoloog Wauters het niet lopen. "Deels uit ideologische overwegingen, want de kloof tussen Vlaams Belang en de N-VA is op bepaalde vlakken toch groot. Maar ook strategisch. De N-VA neemt inzake migratie en Vlaams nationalisme ook forse standpunten in, maar kan die in tegenstelling tot Vlaams Belang wel realiseren. Dat strategische voordeel zou wegvallen als het cordon zou worden doorbroken."

"Bovendien zijn er vlak na de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 ook nationale en regionale verkiezingen in 2019.Ā Als de N-VA lokaal zou gaan samenwerken met Vlaams Belang, zal dat hen in 19 ongetwijfeld door de tegenstanders voor de voeten worden geworpen. De kans is dus redelijk klein dat er effectief een samenwerking komt."

Meest gelezen