zaterdag 10 augustus 2019 - Sport
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Cuesta had er niet op gerekend om nu al in de basis te staan. Photo News

KRC Genk - Zulte Waregem

Carlos Cuesta strijdt met beste vriend Lucumi om basisplaats

“Profiteer van leven en trainen op grote hoogte”

Tot verrassing van velen hield hij landgenoot Jhon Lucumi drie matchen op rij op de bank. Het is afwachten welke consequenties Felice Mazzu verbindt aan de nederlaag in Mechelen, maar intussen heeft Carlos Cuesta toch zijn niet onaardig visitekaartje afgegeven. “Ik had niet verwacht dat ik als nieuwkomer onmiddellijk in de ploeg zou staan”, zegt hij bescheiden. “Dit is voor mij een mooie start.” Maak kennis met de 20-jarige Colombiaan uit Medellin.

Roger COX

Carlos Eccehomo Cuesta Figueroa. Het is een hele mondvol. Maar zo heet hij officieel. “Cuesta is de achternaam van mijn pa, Figueroa die van mijn ma”, legt hij uit. “Eccehomo is een bijbelse term, komt uit het christelijke geloof. In Colombia zijn veel mensen diep religieus. Mijn moeder is daar een voorbeeld van.”

Advocatenzoon

In metropool Medellin, waar hij vandaan komt, vind je alle geledingen van de bevolking. Van straatarme wijken tot kwartieren waar de superrijken wonen. “Zelf kom ik uit de middenklasse. Mijn ouders, die al lang gescheiden zijn, zijn allebei advocaat van beroep. Ik heb vier halfbroers via mijn vader.”

Modern Medellin

Wie Medellin zegt, denkt automatisch terug aan de jaren ’70 en ‘80: het drugskartel van Pablo Escobar, moord en doodslag. Maar intussen is het imago van de miljoenenstad opgekalefaterd.

“Medellin is een moderne stad. Je kan er veilig over straat lopen. Je ziet er veel moderne gebouwen verrijzen. De mensen zijn fier op die metamorfose. Blij dat het geweld verleden tijd is.”

Ik ging er van uit dat Jhon sowieso zou spelen. Maar tot nader order zijn de rollen omgekeerd Carlos CUESTA

Gids Lucumi

Intussen heeft Genk ook al een beetje zijn hart gestolen. “Het is hier een stuk rustiger dan in Medellin. Kleinschaliger. Ik heb een appartementje in het centrum. Mijn landgenoot Jhon Lucumi woont vlakbij. Hij heeft me al wegwijs gemaakt. Waar je kan shoppen, waar je rustig iets kan eten en drinken. Hij is al goed ingeburgerd en daar profiteer ik van. We trekken veel samen op.

Wij waren al langer vrienden. We kennen mekaar van bij de Colombiaanse nationale jeugdploegen. Bij de U20 waren we op tornooien zelfs kamergenoten.”

Nationale ploeg

Cuesta is bij die U20 gebombardeerd tot kapitein. Intussen heeft maatje Lucumi de stap gezet naar de A-ploeg. Hij was present op de voorbije Copa America.

“Een voorbeeld om te volgen. In september staan enkele interlands op het menu, een preselectie is er nog niet. Maar de coach van de U20 is betrokken bij de scouting van de A-ploeg. We zien wel of mijn selecties bij Genk een positieve invloed zullen hebben.”

Basisplaats

Brazilië is één van de sparringpartners volgende maand. Dat zou een leuke beloning zijn.

“Eigenlijk is het heel eenvoudig. Hoe langer ik in de basis kan blijven staan bij Genk, hoe meer kansen ik heb om de nationale ploeg te halen. Ik zit nu aan drie stuks. Dat is meer dan verwacht. Ik ging er van uit dat Jhon sowieso zou spelen. Maar tot nader order zijn de rollen omgekeerd. Nu, ik houd er rekening mee dat ik vroeg of laat wel eens uit de ploeg zal verdwijnen. Maar ook dan zal ik keihard blijven werken. Tot nu toe ben ik vrij tevreden over mijn prestaties. Al was die nederlaag in Mechelen niet ingecalculeerd.”

Hoogtestages

Toch viel de kennismaking met het Belgisch voetbal mee.

“Ik merk wel dat dit een hoger niveau is dan bij mijn club van herkomst, Atletico Nacional. Dat is nochtans de grootste club van Colombia. Maar de trainingen bij Genk zijn van een hoger niveau. Ook de voorbereiding was niet min. Ik heb nog nooit zo’n zware inspanningen moeten leveren. Maar al bij al verteer ik die goed. Heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat ik in Colombia altijd op hoogte heb gewoond. Medellin ligt op 1500 meter. Met de nationale ploeg trainen we op nog grotere hoogte. Inspanningen daar wegen zwaarder door dan hier op zeeniveau, dat voel ik.”

Champions League

Over ruim een maand begint voor Genk de Champions League. “Uiteraard ben ik ook daarvoor naar Genk gekomen. Ik hoop dat ik daarin aan mijn trekken zal komen. Een droomtegenstander heb ik niet direct. Maar met een club uit de Premier League en de Primera Division zou ik heel tevreden zijn.”

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws