Direct naar artikelinhoud
Voetbal

Open oorlog bij Anderlecht

Oud-voorzitter Roger Vanden Stock en nieuwe voorzitter Marc Coucke.Beeld Photo News

Het is oorlog bij voetbalclub RSC Anderlecht. Oud-voorzitter Roger Vanden Stock is in een interview in deze krant scherp voor zijn opvolger Marc Coucke. 'Zelfs mijn verleden is door de nieuwe eigenaar afgepakt.' Coucke reageert: 'Zakken gevuld, lijken weggemoffeld en nu interviews geven.’

"Alles van het oude Anderlecht moest weg. Er was niets goeds meer aan de rijke historie van de club ", zegt Vanden Stock. "Coucke is ruig te werk gegaan in zijn liquidatieobsessie." Ook over wat op het veld gebeurt, is hij niet optimistisch: "Op korte termijn zie ik het somber in. Het is een illusie te denken dat je met jeugdspelers kunt meedingen voor de titel."

Vanden Stock nam in maart vorig jaar afscheid van 'zijn' Anderlecht, de club die vooral door zijn vader Constant was grootgemaakt. Marc Coucke, die in december 2017 de club had overgekocht, nam de leiding over. Hij gooide het roer om en stelde onder meer op financieel vlak orde op zaken. Symbool voor de breuk met het verleden: het stadion draagt niet langer de naam van Constant Vanden Stock, maar heet sinds dit seizoen Lotto Park.

Lijken uit de kast

Coucke reageerde fel nadat het interview met Vanden Stock gisteren al op demorgen.be verscheen. "Zakken gevuld, lijken of belangenvermenging weggemoffeld en nu maar columns schrijven, interviews geven en geruchten/leugens verspreiden", stelde hij op Twitter. Hij riep de fans op om de club te blijven steunen. Hij lijkt ook te verwijzen naar andere critici, maar was niet bereikbaar voor verder commentaar.

Coucke heeft het al eerder gehad over 'lijken die uit de kast vallen' bij Anderlecht. Hij maakte die uitspraak nooit concreet, maar in Operatie 'Propere Handen' kwam ook de Brusselse club in het vizier. Spelersmakelaar Mogi Bayat, een van de spilfiguren in het gerechtelijke onderzoek naar financiële malversaties in het voetbal, was destijds kind aan huis bij Anderlecht. Ex-Anderlecht-manager Herman Van Holsbeeck werd al twee keer verhoord in de zaak.

Anderlecht kon gisteren opnieuw niet winnen. De wedstrijd tegen KV Mechelen eindigde op 0-0.