Direct naar artikelinhoud
Noord-Korea

Noord-Koreaanse lancering was test van ‘nieuw wapen’

Deze foto werd verspreid door het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA.Beeld REUTERS

De meest recente lancering van projectielen door Noord-Korea was een test van een nieuw ontwikkeld wapen. Dat meldt het Noord-Koreaanse staatspersagentschap KCNA. Volgens het medium hield de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un toezicht op de test. Het nieuwe wapen is ontwikkeld om te voldoen aan de terreincondities van het land en verschilt tactisch van de huidige wapensystemen, luidde het voorts.

De projectielen werden gisteren afgevuurd vanop een terrein aan de oostkust van Noord-Korea. Aangenomen wordt dat het ging om ballistische korteafstandsraketten. De raketten bereikten een maximale hoogte van 48 km, raakten goed 400 km ver en landden in de Japanse Zee, berichtte het Zuid-Koreaanse leger eerder. Het was al de vijfde lancering van die aard op enkele weken tijd.

De Zuid-Koreaanse autoriteiten interpreteren de lanceringen als een "machtsdemonstratie" van Noord-Korea en verwachten naar eigen zeggen nog meer lanceringen in de komende weken. Pyongyang had voordien al laten weten dat de rakettesten een "waarschuwing" zijn aan Washington en Seoel, die samen militaire manoeuvres houden in Zuid-Korea.

Gisteren zei de Amerikaanse president Donald Trump nog op Twitter dat Kim Jong-un hem in een brief een "kleine verontschuldiging" had aangeboden voor zijn laatste raketlanceringen. De Noord-Koreaanse leider zou de onderhandelingen over de nucleaire kwestie ook willen hervatten, aldus Trump.

Op 30 juni ontmoetten de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un elkaar op de grens van de twee Korea's.Beeld AP

Geen inter-Koreaanse dialoog

Volgens Pyongyang is er echter geen dialoog mogelijk tussen beide Korea's, zolang de VS en Zuid-Korea militaire oefeningen uitvoeren met met Noord-Korea als vijand. Dat laat een topambtenaar van het regime in Pyongyang weten.

Kwong Jong Gun, directeur-generaal bij het ministerie van Buitenlandse Zaken, noemt de oproep van Seoel om de Noord-Koreaanse rakettesten te stoppen daarnaast “nonsens”. Volgens de topambtenaar vallen de raketproeven onder het zelfverdedigingsrecht van Pyongyang.

“Wij zijn duidelijk de vijand in de [Amerikaans-Zuid-Koreaanse] legeroefening”, zei Kwon in een verklaring die werd verspreid door het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA. “Ze moeten zich realiseren dat inter-Koreaans contact zeer stroef zal verlopen, tenzij ze een eind maken aan de militaire manoeuvres. Of een geloofwaardig excuus of oprechte verklaring kunnen bieden”.