Direct naar artikelinhoud
OnderwegReistips

Drie redenen waarom Lyon een bezoekje waard is

De prachtige Bartholdi-fontein op de Place des Terreaux.Beeld hemis.fr

Nog geen vakantieplannen? Lonely Planet heeft zijn absolute ­topbestemmingen in Europa in een handig lijstje gegoten. Op nummer 7: Lyon. Drie redenen waarom deze Franse stad zo aanlokkelijk is. 

1. OUD EN NIEUW

Lyon heeft alles wat een stad maar kan bieden: cultuur, architectuur, geschiedenis en gastronomie. Het stadscentrum, Vieux Lyon, is erkend als Unesco Werelderfgoed en barst van de renaissance-architectuur. Het is een van de meest uitgestrekte ­renaissancewijken van Europa; je kunt er dan ook uitgebreid ronddwalen door de traboules, de overdekte steegjes uit de 17de en 18de eeuw die in de hoogtijdagen van Lyons zijde-industrie gebruikt werden door de wevers die hun kostbare stoffen van de ene plek naar de andere brachten zonder dat het textiel nat werd. De honderden ­traboules slingeren kriskras door de stad en voeren je via een netwerk van wenteltrappen naar smalle binnenplaatsen, balkons en mysterieuze oude gebouwen. Loop zeker ook eens door de voormalige zijdetunnel Village des Créateurs, waar jonge Franse ontwerpers hun creaties tonen.

De Fresque des Lyonnais.Beeld BELGAIMAGE

“Als je door Lyon wandelt, begrijp je meteen waarom het zo’n bijzondere stad is”, zegt Lonely Planet-auteur Regis St. Louis. “Met twee rivieren aan weerszijden van de stad – de Saône in het westen en de Rhône in het oosten – ben je nooit ver van de waterkant af. Je kunt te voet of met de fiets de vele bruggen oversteken en in de zomer liggen er verschillende boten die dienstdoen als openluchtcafés. In de stad zelf is alles de moeite waard om te bekijken. Ik vond het fotogenieke Place des Terreaux met de uitbundige fontein heel bijzonder. Als je verder wandelt, passeer je de Fresque Lyonnais, een van de gigantische muurschilderingen van de stad. Daar kun je de oude binnenstad induiken. Van de ruim 400 traboules in Vieux Lyon en de wijk Croix-Rousse is er ongeveer 10 procent open voor het ­publiek. Je voelt je er een beetje een ontdekkingsreiziger die de geheimen van het verleden blootlegt.”

In de wijk La Confluence word je teruggekatapulteerd naar de 21ste eeuw. Ooit was dit de industriewijk van de stad, met een haven, een gasfabriek, gevangenis en een hoerenbuurt. Nu staat het er vol nieuwe architectonische gebouwen. In het futuristische Musée des Confluences krijg je een overzicht van de menselijke ontwikkeling vanaf de Egyptische oudheid tot vandaag de dag. Er komen existentiële onderwerpen aan bod zoals de zin van het leven en de dood.

Een ander niet te missen museum is het Musée Cinéma et Miniature. Filmliefhebbers zijn ronduit lyrisch over de maquettes en de uitgebreide verzameling originele filmrekwisieten van kunstenaar Dan Ohlmann. Regis St. Louis raadt ook het Centre d’Histoire de la Résistance et de la Déportation aan: “Een indrukwekkend museum dat het verzet van Lyon tijdens de Tweede Wereldoorlog documenteert in het voormalige hoofdkwartier van Gestapocommandant Klaus Barbie.”

2. CULINAIRE OBSESSIE

Les Halles de Lyon Paul Bocuse.Beeld Belga

Lyon is de culinaire hoofdstad van Frankrijk; de talloze bistro’s, boulangeries en bouchons zijn dan ook zonder overdrijven legendarisch te noemen. Regis St. Louis is een grote fan van de bouchons: “In deze traditionele bistro’s serveren ze ouderwetse gerechten zoals boudin noir aux pommes, bloedworst met appels, en quenelles de brochet, visbollen in rivierkreeftensaus. Perfect te combineren met een beaujolais. Vaak komt de eigenaar een praatje maken en voor je het weet, heb je er een paar uur langer doorgebracht dan je van plan was.”

In een culinair paradijs als Lyon is ook het ijs niet te versmaden. Sommige ijssalons zijn zo populair dat het er elke dag aanschuiven is. De smaken variëren van rabarber en roquefort tot rum en rozijnen.

Wil je meer weten over Lyons culinaire hoogstandjes, dan kun je een van de vele routes volgen langs beroemde restaurantjes, keukens, speciale delicatessenwinkeltjes en markten. De ‘Gourmet’ elektrische fietstocht is een gastronomische trip van 4 uur met gids en voert je door de oude binnenstad, langs Place Bellecour, het Parc de la Tête d’Or en langs de oevers van de Rhône. Op de voedselmarkt Les Halles de Lyon Paul Bocuse krijg je een uitgebreide uitleg over Lyons culinaire erfgoed en maak je kennis met een enorm aanbod aan wijnen.

3. BUSBOOT

Rivierboot Vaporetto op de Saône, met mooi zicht op de hooggelegen basiliek Notre-Dame de Fourvière.Beeld hemis.fr

Lyon zet sterk in op duurzaamheid. Het was de eerste stad in Frankrijk die het fietsdelen introduceerde. Het witte-fietsennysteem van Lyon bestaat sinds 2005; er zijn ruim 3.000 fietsen beschikbaar, verdeeld over meer dan 300 depots. De fietspaden in en rond de stad beslaan in totaal ruim 400 kilometer, inclusief de routes langs de twee rivieren.

Vanaf het water kijk je met andere ogen naar Lyon. In La Confluence ga je aan boord van de Vaporetto, een busboot. Je stapt op en af waar je wilt. Je passeert de vele bruggen over de Saône en vaart langs de oude stad met zijn pastelkleurige huizen.

Je kunt ook eindeloos wandelen in Lyon. Nadat je de binnenstad hebt verkend, is het zeker de moeite om de steile trap te nemen naar Jardin du Rosaire. In het hoogste deel, bij de basiliek Notre-Dame de Fourvière, heb je een machtig uitzicht over Lyon. De basiliek zelf is trouwens ook niet mis; het interieur vol gedetailleerde mozaïeken is bepaald indrukwekkend. Het gebouw staat bekend als ‘de omgekeerde olifant’ wegens zijn vier stompe torens die volgens de Fransen op olifantspoten lijken.

BEREIKBAARHEID

Lyon ligt centraal en is vanuit heel Europa goed bereikbaar. Vanaf Parijs ben je er in twee uur met de trein en vanuit Brussel vertrekken er dagelijks verschillende vluchten. (duur: 90 minuten).