Trump kondigt zijn vertrek uit de zakenwereld aan

De toekomstige Amerikaanse president Donald Trump zal zich enkel en alleen met het besturen van het land bezighouden. Dat heeft de zakenman en miljardair zonet aangekondigd op Twitter. "Het presidentschap is een te belangrijke taak", aldus Trump, die zegt dat hij hierover op 15 december een grote persconferentie zal houden.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

"Ik zal samen met mijn kinderen op 15 december een grote persconferentie houden in New York over het feit dat ik mijn zakenimperium zal verlaten om me volledig op het runnen van het land te concentreren en dat om AMERIKA WEER GROOT TE MAKEN."

"Hoewel de wet me hiertoe niet verplicht, voel ik dat het zichtbaar belangrijk is, als president, om op geen enkele wijze een belangenconflict te hebben met mijn verschillende bedrijven."

"Daarom worden er nu juridische documenten opgesteld om me volledig uit de zakelijke operaties te kunnen terugtrekken. Het presidentschap is een veel belangrijkere opdracht!", klinkt het in een opeenvolging van tweets die Trump vanmorgen vanuit zijn persoonlijke account de wereld instuurde.

Critici wezen al langer op het mogelijke belangenconflict dat zou ontstaan eens de zakenman zijn politieke ambt zou opnemen. Trump wuifde de kritiek steevast weg door te stellen dat zijn kinderen het dagelijkse bestuur van zijn zakenimperium zouden overnemen en dat er dus helemaal geen probleem zou zijn.

In een interview met journalisten van The New York Times veroorzaakte de miljardair vorige week overigens nog ophef door te stellen dat "geen enkele wet hem gebiedt om zijn zaken en het presidentschap strikt gescheiden te houden".

Trump zag er dan ook geen graten in om bijvoorbeeld zijn zakencontacten in het Witte Huis uit te nodigen. Volgens hem was het overdragen van de dagelijkse leiding van zijn bedrijven aan zijn volwassen kinderen voldoende om elke zweem van belangenverstrengeling de kop in te drukken. Wat Trump echt van plan is en in welke mate hij echt de banden met zijn zakenimperium wil doorknippen, zal moeten blijken op 15 december.

Meest gelezen