2017 Getty Images

Turkije als land van zon, zee en haartransplantaties: "Ze staan misschien zelfs verder dan bij ons"

Steeds meer Belgen zoeken medische hulp in het buitenland. Een ingreep of behandeling kan er goedkoper zijn, de expertise groter of wachtlijsten korter. Dankzij het internet wordt het steeds makkelijker om te vergelijken en te kiezen. Deze week belichten we enkele populaire bestemmingen voor dit "medisch toerisme" waarbij een reis gekoppeld wordt aan een medische behandeling. Vandaag: Turkije. Een van onze favoriete vakantiebestemmingen, maar ook zeer populair voor cosmetische chirurgie en tandzorg. Een land van zon, zee en haartransplantaties.

Turkije is de laatste jaren een van de populairste vakantiebestemmingen bij de Belgen. Vorig jaar trokken meer dan 335.000 landgenoten naar deze toeristische trekpleister, volgens de Associatie van Belgische Tour Operators (ABTO). Maar naast genieten van de zon, laten Belgen ook steeds vaker medische ingrepen uitvoeren in Turkije. Zo zitten de klinieken die transplantaties, cosmetische chirurgie en tandzorg aanbieden in de lift. Ook Sara onderging een ingreep tijdens haar vakantie. 

"Ik ben naar Turkije gereisd voor een ingreep aan mijn ogen", vertelt Sara. "Eerst heb ik hier in België geïnformeerd, maar de prijzen waren zeer hoog. Via een medische reiswebsite, die een eerste consult aanbiedt in Antwerpen, kwam ik terecht in Turkije. Mijn gezin vloog mee. We genoten van een week zon. Ik was één dag weg voor de ingreep aan mijn ogen."

De vakantie met mijn man, twee kinderen en de ingreep, kwam alles samen even duur uit als alleen de ingreep aan mijn ogen in België

Patiënt Sara

"De vakantie met mijn man, twee kinderen en de ingreep, kwam alles samen even duur uit als alleen de ingreep aan mijn ogen in België zou kosten. Bovendien ben ik zeer tevreden over de ingreep. Het is hygiënisch en goed verlopen."

(Lees verder onder foto)

Toeristen in Istanbul
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Ook Tom trok naar Turkije om er een medische ingreep te ondergaan. Hij liet er zijn haarlijn bijwerken. "Ik ben anderhalf jaar geleden naar Turkije gereisd voor een haartransplantatie en ik zou het meteen opnieuw doen", vertelt de 29-jarige Tom. "Het was veel goedkoper en het is goed gedaan."

Ik ben anderhalf jaar geleden naar Turkije gereisd voor een haartransplantatie en ik zou het meteen opnieuw doen

Patiënt Tom

Op het internet tiert de reclame voor dit soort ingrepen in Turkije welig. Maar niet alle klinieken zijn even betrouwbaar. 

"Onzekerheid en schaamte"

"Op mijn 21 begon ik haar te verliezen en dat vond ik vreselijk. Ik schaamde me en werd er erg onzeker door. Het had invloed op mijn zelfbeeld en gedrag. Ik vind het jammer dat er nog zo'n taboe op rust", vertelt Tom. "Na vijf jaar zoeken en allerlei middelen te proberen, heb ik besloten om de stap te zetten en een haartransplantatie te ondergaan." Hij kwam terecht bij een Belgische website die cosmetische reizen naar Turkije promoot.

In België zou ik 3.000 euro moeten betalen, nu betaalde ik slechts de helft. De reis, het verblijf en de behandeling waren inbegrepen

Patiënt Tom

Het waren vooral de lage prijzen die Tom motiveerden om de ingreep in het buitenland te ondergaan. "Ik vergeleek de Belgische prijzen met die op de reiswebsite. In België zou ik 3.000 euro moeten betalen om mijn haar aan de voorkant bij te werken, nu betaalde ik slechts de helft. De reis, het verblijf en de behandeling waren inbegrepen."

Ook Tom ging naar een eerste infosessie in ons land en schreef zich daar in voor de eerstvolgende trip naar Turkije. "Wat me geruststelde is dat je met een groep mannen samen gaat, en ook de organisator gaat mee. Je komt aan in het hotel, de eerste dag wordt er uitgelegd hoe je je haarlijn krijgt. De volgende dag is er een consult met de arts, de derde dag volgt de ingreep. De vierde en laatste dag moet je je hoofd laten wassen en meteen daarna vlieg je terug naar huis."

De eerste dag wordt er uitgelegd hoe je je haarlijn krijgt... De vierde en laatste dag moet je je hoofd laten wassen en meteen daarna vlieg je terug naar huis

Patiënt Tom

De reis neemt slechts vier dagen in beslag, maar de ingreep is toch erg tijdsintensief en ook pijnlijk, vertelt Tom. "Ze zijn met twee personen 8 à 10 uur bezig geweest om haartje per haartje vooraan in te planten. Ik vond het best pijnlijk."

Zoals veel patiënten stond Tom niet stil bij wat er allemaal had kunnen misgaan. "Als er iets zou mislopen, zou het bureau dat wel verder oplossen, denk ik."

Ze zijn met twee personen 8 à 10 uur bezig geweest om haartje per haartje vooraan in te planten. Ik vond het best pijnlijk

Patiënt Tom

Voor de nazorg zaten de vier mannen samen met de organisator in een WhatsApp-groep. Daar konden alle vragen gesteld worden. "Bij iedereen is alles goed verlopen. Ik ga binnen een paar jaar terug om nog andere zones te laten behandelen", besluit hij. 

(Lees verder onder foto)

Turkse specialisten in Manila
AFP or licensors

"Miljoenen ter promotie als medische bestemming"

Voor Turkije is het natuurlijk een goede zaak dat het land ook meer medische toeristen trekt . "Het Turkse ministerie van Toerisme en Cultuur heeft dan ook miljoenen gespendeerd aan de promotie van het land als medische bestemming", vertelt Florianne Reisch die onderzoek deed naar medisch toerisme aan de KU Leuven. Zo waren er zo’n 400.000 buitenlandse patiënten in 2016.

Turkije telt ongeveer 1.200 publieke en private klinieken. Een vierde daarvan heeft intussen een netwerk uitgebouwd met medische connecties over de hele wereld.

"Transplantaties, cosmetische chirurgie en oogheelkunde"

De drie grootste steden in het land, Istanbul, Ankara en Izmir, vormen de belangrijkste centra met medische klinieken. Toeristen die zorg zoeken, trekken vooral naar Turkije voor transplantaties, oogheelkundige ingrepen, cardiologie, cosmetische chirurgie en tandheelkunde.

Eerst kwamen de patiënten vooral uit naburige regio’s zoals het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Maar Turkije wordt ook steeds populairder bij mensen uit Noord-Amerika en Europa. Op deze manier proberen ze de hoge prijzen of lange wachtlijsten in hun land te ontlopen. Die beweging zie je vooral de laatste dertig jaar, nu ook de kwaliteit van de Turkse gezondheidszorg steeds beter wordt. 

(Lees verder onder foto)

Stand om Turkije te promoten op toeristische beurs

"Voorzichtig met ingrepen in het buitenland"

Belgische artsen erkennen dat mensen steeds vaker naar het buitenland trekken voor ingrepen. "Vaak is geld de motivatie bij dit soort reizen", zegt professor en plastisch chirurg Phillip Blondeel van het UZ Gent. "Ofwel willen mensen graag een ingreep laten uitvoeren en hebben ze er het geld niet voor, of ze willen er uit gierigheid niet meer geld aan spenderen." 

Ook de vakantie die je eraan kan koppelen, zien velen als een voordeel. "Meestal worden dit soort reizen verkocht in pakketten", gaat de professor verder. "Je krijgt een goedkope vlucht aangeboden en een goedkoop hotel."

Je weet niet welke arts je ingreep zal uitvoeren, hoeveel ervaring die heeft, wat de expertise is en wat de kwaliteit is van de opleiding die hij/zij genoten heeft

Professor Phillip Blondeel

Maar de professor wijst meteen ook op de gevaren. "Je weet niet welke arts je ingreep zal uitvoeren, hoeveel ervaring die heeft, wat de expertise is en wat de kwaliteit is van de opleiding die hij/zij genoten heeft", duidt Blondeel. "Bovendien ken je ook de kwaliteit niet van de gebruikte materialen." De plastisch chirurg waarschuwt dat je met dit soort buitenlandse ingrepen erg voorzichtig moet zijn. 

(Lees verder onder foto)

Belga

"Er bestaan goede centra in het buitenland"

Toch erkent de professor dat er in het buitenland ook zeer goede artsen en centra bestaan. Een aantal landen hebben net expertise uitgebouwd in specifieke ingrepen en die kwaliteit is zeer correct. 

"Haartransplantaties uitgevoerd in Turkije in een degelijk medisch centrum kunnen van zeer goede kwaliteit zijn. De artsen staan er erg ver met dit soort ingrepen, misschien zelfs verder dan bij ons", weet Blondeel. "Het is een vrij eenvoudige ingreep, waarbij er relatief weinig kan misgaan." 

"Bij elke operatie kan iets fout lopen"

Toch vinden artsen in regel dat je bedachtzaam moet omgaan met buitenlandse ingrepen. "Bij elke operatie kan er iets fout lopen", zegt dermatoloog en Belgische voorzitter van Euromelanoma, Thomas Maselis. "Er kan een allergische reactie optreden of je kan een vleesetende bacterie oplopen. Wat dan? In ons land kan je terugvallen op de arts die de ingreep heeft uitgevoerd. Iedere arts heeft hier ook een beroepsverzekering. Hoe loopt het daar? Bij wie kan je terecht?" 

In ons land kan je terugvallen op de arts die de ingreep heeft uitgevoerd. Hoe loopt het daar? Bij wie kan je terecht? 

Dermatoloog en Belgische voorzitter van Euromelanoma, Thomas Maselis

De dermatoloog heeft al patiënten in zijn kabinet behandeld, nadat hun ingreep in het buitenland was mislukt. "Een patiënt had een ernstige infectie opgelopen na zijn haartransplantatie en de man had niemand om op terug te vallen", gaat Maselis verder.

"De patiënt was naar de huisarts gegaan en kreeg antibiotica, maar de bacterie bleek daartegen bestand. We hebben de ettercollecties gedraineerd en met een gericht antibioticum langdurig behandeld, maar intussen was hij al lelijk toegetakeld. Nu heeft de man littekens op zijn hoofd in plaats van haar, maar hij wil nooit meer zo’n ingreep ondergaan." 

Mensen moeten bedachtzaam zijn, want als de commercie zich mengt met de geneeskunde, is dat nooit een goede zaak

Dermatoloog en Belgische voorzitter van Euromelanoma, Thomas Maselis

Toch wil Maselis ook benadrukken dat het ook goed kan gaan. "Er bestaan zeer bekwame artsen en goede klinieken in het buitenland. Maar mensen moeten bedachtzaam zijn, want als de commercie zich mengt met de geneeskunde is dat nooit een goede zaak. En slechts zelden in het voordeel van de kwaliteit van de zorg." 

Sara en Tom zijn fictieve namen, beide personen getuigen anoniem.

Hostess Turkije

Meest gelezen