Direct naar artikelinhoud
Beringen

Politie sluit kwaad opzet niet uit na brand in Beringen

Het uitgebrande pand in Beringen.Beeld BELGA

Het parket van Limburg houdt nog alle pistes open in het onderzoek naar de dodelijke brand in Beringen. Daarbij stierven twee brandweerlui en geraakte een derde zeer zwaar gewond. Brandstichting wordt niet uitgesloten. In dat geval riskeert de dader minstens tien jaar cel. 

De brand ontstond rond twee uur ’s nachts in een verlaten winkelpand in Beringen. Omdat het vuur al hevig woedde en het ging om een complex gebouw, riep de interventieploeg van de Beringse brandweer de hulp in van ploegen uit de kazernes van Heusden-Zolder en Tessenderlo. Het gebouw werd in het verleden wel eens gekraakt en ook toen was er al een keer brand.

Of de vrees ook nu bestond dat er mensen binnen waren, is niet duidelijk. “Maar een leegstaand pand tot de grond laten afbranden om het risico voor de brandweerlui te beperken, is niet altijd een optie”, zeggen insiders. “Als een vrijstaand bedrijfsgebouw is, zou je dat nog kunnen overwegen. Maar hier gaat het om rijbebouwing en kon de brand dus overslaan.”

Lees ook:

Hoe moet een brandweerkorps omgaan met trauma? ‘Praten, praten, praten’

Volgens de Beringse burgemeester Thomas Vints zijn er voorlopig geen aanwijzingen dat er zich in de nacht van de brand iemand ophield in het gebouw. Maar het parket sluit dus nog niet uit dat het om brandstichting zou kunnen gaan. “Momenteel worden alle onderzoekspistes opengehouden”, verklaarde woordvoerder Pieter Strauven. Nog volgens het parket zagen getuigen bovendien iemand weglopen.

Al derde brand

De zware brand van afgelopen weekend was de derde al in het pand dat al jaren leegstaat. In november vorig jaar stak een kraker er nog zijn matras in brand. Ook toen moest de brandweer tussenkomen. Sindsdien is het gebouw verzegeld en dichtgetimmerd. Wanneer er wel effectief brandstichting in het spel is, riskeert de dader een jarenlange celstraf. Brandstichting bij nacht en met dodelijke afloop zijn verzwarende omstandigheden, waardoor een eventuele dader tegen minstens tien jaar opsluiting aankijkt. 

Bij de brandweerfederaties wordt niet gespeculeerd over de precieze toedracht van het drama. Er was wel sprake van twee fenomenen – een flashover en een drukgolf die een instorting veroorzaakt zou hebben – maar het onderzoek moet nog leren wat er exact is gebeurd en wat dus zo dodelijk was.

Een flashover doet zich voor wanneer een ruimte met rookgas gevuld is geraakt en de hitte zozeer toeneemt dat die gassen ook ontbranden. Dat gebeurt bij een temperatuur tussen 250 en 350 graden Celsius. De vlammenzee die dan plotseling ontstaat, bereikt al snel een temperatuur van 600 graden en zelfs in een beschermend pak en met een zuurstofmasker overleeft een mens daarin slechts tien tot vijftien seconden. In principe gaat zo’n flashover niet gepaard met een drukgolf, maar die kan wel opgewekt worden door een explosie van de verhitte rookgassen.