Direct naar artikelinhoud
Vlaamse startnota

‘De Wever laat link met federale formatie los’

N-VA- en PS-voorzitters Bart De Wever en Elio Di Rupo tijdens de formatiegesprekken in 2014.Beeld belga

Vlaams informateur Bart De Wever heeft de link met de federale formatie losgelaten. Dat heeft hij vandaag althans gezegd tijdens het partijbureau van N-VA, volgens aanwezigen. Er is volgens hem sinds de verkiezingen geen relevant gesprek geweest op het federale niveau.

en

N-VA-voorzitter Bart De Wever spreekt momenteel de partijtop en de parlementsleden toe in het Vlaams Parlement. Hij zei hen dat een coalitie met CD&V en Open Vld de enige realistische keuze is, omdat een meerderheid met CD&V en sp.a te weinig zetels had. Het Vlaams Belang is volgens de voorzitter geen bestuurspartij gebleken.

Lees ook:

Jan Jambon Vlaams formateur van Zweedse coalitie: N-VA geeft startnota vrij

Sp.a en Vlaams Belang vallen uit de Vlaamse boot, Van Grieken: ‘Twee maanden toneel gespeeld’

In 2024 wil de voorzitter met het goed bestuur van Vlaanderen als belangrijkste troef naar de kiezer trekken. De startnota wordt nadrukkelijk gepresenteerd als een basis voor de formatie. Binnen de partij wordt aangegeven dat de tekst niet te nemen of te laten is voor CD&V en Open Vld.

Ondertussen reageerde ook PS-voorzitter en Waals informateur Elio Di Rupo op de startnota van Bart De Wever (N-VA). Op Twitter schrijft hij dat de PS “de keuze van Bart De Wever respecteert”, maar maakt hij ook duidelijk dat “de PS een socialer en eerlijker beleid op federaal niveau” wil. In een tweede tweet noemt Di Rupo een eventuele Zweedse coalitie aangevuld met de PS op federaal vlak “een utopie”.

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

CD&V: ‘We zijn geen oppositiepartij’

Enkele CD&V-kopstukken hebben maandagvoormiddag, bij het binnengaan van het partijbureau waar de startnota van Bart De Wever voor de Vlaamse regeringsonderhandelingen zou besproken worden, al even hun licht daarover laten schijnen. “Ik hoop er voldoende punten van ons programma in terug te vinden. Maar CD&V is geen oppositiepartij, dat ligt ons niet. Wij zijn een beleidspartij”, zei Eric Van Rompuy.

Van Rompuy zei ook te hopen dat de nota de basis wordt van een positief project. Hij hekelde daarbij de aanvallen van N-VA in de vorige legislatuur, onder meer op onderwijsminister Hilde Crevits. Of het hoofdstuk onderwijs in de startnota dan verteerbaar is, met de nadruk op excelleren? “We moeten ons programma erin terugvinden. Maar N-VA zal toch op een andere manier met ons moeten omgaan als ze een stabiele regering wil.”

“Het is heel belangrijk dat de nota voldoende ‘voorbekibbeld’ wordt, om ‘nakibbelingen’ te vermijden”, zei Michel Doomst op zijn beurt. “Dat gevaar bestaat altijd, daarom gaan we de tekst nu grondig doornemen.”

Raf Terwingen zei dan weer dat het een goede zaak is dat er schot komt in de zaak. Volgens hem wordt het voor CD&V de “uitdaging” om het sociale gelaat van een potentiële Zweedse coalitie te worden. “Ik ben benieuwd hoe de onderhandelaars dit aanvoelen”, zei Terwingen, die zich verheugde dat het partijbureau over die onderhandelingen voor het eerst feedback zou krijgen.

‘Vlaams, Vlaamser, Vlaamst’

Groen reageert voorlopig als enige Vlaamse linkse partij bij monde van Vlaams Parlementslid Elisabeth Meuleman. ‘Vlaams, Vlaamser, Vlaamst ...’, schrijft ze op Twitter.  “Voor onderwijs gaan inschrijvingsdecreet en m-decreet op de schop en moeten we excelleren in plaats van die nivellering door in te zetten op gelijke kansen.....Benieuwd wat Open Vld en CD&V van die onderwijspassage zullen vinden”, voegt ze eraan toe in een tweede tweet.

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...