Direct naar artikelinhoud
Vlaamse regeringUpdate

N-VA zet Zweedse regering op poten: ‘Coalitie met Vlaams Belang was onmogelijk’

Jam Jambon en Bart De Wever (N-VA) gaven op een persconferentie meer uitleg omtrent de startnota, die als basis moet dienen voor een doorstart van Zweeds bis (N-VA, Open Vld en CD&V).

De kogel is door de kerk. Vlaanderen krijgt - als de onderhandelingen slagen - een Zweedse regering van N-VA, CD&V en Open Vld. Jan Jambon wordt formateur, en niet kandidaat Bart De Wever. Vlaams Belang en sp.a vallen uit de Vlaamse boot.

Op een persconferentie lichtte kersvers ex-informateur Bart De Wever en formateur Jan Jambon de start van de onderhandelingen toe. De Wever startte met de boodschap dat hij de afgelopen weken grondige consultaties had gevoerd, waarbij hij in het begin vooral oog wou houden voor de “enige echte winnaar bij de verkiezingen” Vlaams Belang.

Maar, voegde hij daar meteen aan toe, “een coalitie is onmogelijk gebleken en ik zie dat ook niet meteen veranderen”. “Vandaag niet, maar ook morgen of volgende week of volgende maand. Het is mijn overtuiging dat dat onveranderlijk is,” klonk het. Want, dixit De Wever, “de onbestuurbaarheid van Vlaanderen is geen optie”.

N-VA zet Zweedse regering op poten: ‘Coalitie met Vlaams Belang was onmogelijk’
Beeld Tim Dirven

Daarop besliste de informateur om het roer om te gooien en op zoek te gaan naar de “meest samenhangende meerderheid”. In die zoektocht kwam hij uit op een voortzetting van de vorige Vlaamse regering - een Zweedse coalitie met N-VA, Open Vld en CD&V.

Jan Jambon formateur

Met de boodschap dat hij niet zal optreden als Vlaams formateur gaf De Wever het woord aan Jan Jambon, die de formele formatiegesprekken voor zijn rekening zal nemen. Meteen liet Jambon weten dat de onderhandelingen in een stroomversnelling komen. “Morgen zullen we de onderhandelingen meteen aanvatten.” In N-VA-kringen is te horen dat er binnen twee tot drie weken een akkoord mogelijk moet zijn.

Lees nu

De integrale startnota

Hoe moet Vlaanderen er de komende jaren gaan uitzien, als het van N-VA afhangt? Het Vlaanderen van N-VA: dit zijn de belangrijkste punten uit de startnota van Bart De Wever

Daarnaast lichtte Jambon ook nog even de kernpunten van de startnota toe. “Het is mijn ambitie als formateur om een regeerakkoord te maken dat Vlaanderen naar boven doet kijken. Scandinavië en Nederland zijn de voorbeelden waar we naartoe willen”.

Daarvoor dienen de drempels van de welvaartsstaat verhoogd te worden. Voorts wil N-VA inzetten op een sterk gemeenschapsgevoel, met een sterker en selectiever sociaal beleid. Het kernwoord excellentie moet in het Vlaams onderwijs weer voorop komen te staan. Ook op het vlak van welvaart dient Vlaanderen te excelleren, met een werkzaamheidsgraad die richting 80% dient te gaan.

Afsluiten deed Jambon door te herhalen dat de rol als Vlaams formateur “een hele grote eer” is. Hij wil zo snel mogelijk met een regeerakkoord komen. Tot dan geeft hij geen verdere interviews meer.

Twitter bericht wordt geladen...

De Wever blijft federaal wel aan boord

Natuurlijk kwam ook ter sprake waarom Jan Jambon en niet Bart De Wever minister-president zal worden van de nieuwe Vlaamse regering. Dat wijt De Wever in de eerste plaats aan de verkiezingsuitslag. De partij wilde meer dan 30 procent halen en federaal de Zweedse coalitie voortzetten of het confederalisme afdwingen. “We hebben de verkiezingen helaas verloren”, zei De Wever. “We moeten ons als partij aanpassen aan de omstandigheden en dat noopt ons tot beslissingen in de casting.”

De Wever blijft wel federaal onderhandelaar. “De keuze van de partij is heel duidelijk dat de voorzitter, die de meeste ervaring heeft opgebouwd in federale onderhandelingen, daar best ruim de tijd voor neemt”, zei hij.

Over die federale formatie is hij overigens niet bijster optimistisch. “Ik heb waardering voor de mensen die federaal het veld zijn ingestuurd en die hun best doen om daar vorderingen te maken, maar er is weinig of geen reële vooruitgang te melden. Dat noopt ons ook de Vlaamse formatie nu in gang te steken. Een koppeling van beide formaties zou ons op de zeer lange baan brengen, wat niet wenselijk is voor Vlaanderen als bestuursniveau.” 

De drie partijvoorzitters van de Zweedse ploeg in Vlaanderen. V.l.n.r: Wouter Beke (CD&V), Bart De Wever (N-VA) en Gwendolyn Rutten (Open Vld).Beeld VRT

CD&V: ‘Regeerakkoord moet nog geschreven worden’

CD&V-kopstukken Hilde Crevits en Wouter Beke reageerden na afloop van het partijbureau op hun keuze om de formatiegesprekken met de N-VA en Open Vld groen licht te geven. 

“We gaan nu onderhandelen met ons verkiezingsprogramma in de hand en met de Belgische en Europese regelgeving als kader”, zei Crevits. “Dat wordt voor ons een zeer belangrijke toetssteen voor de komende onderhandelingen. De uitdagingen in Vlaanderen zijn bijzonder groot. De antwoorden moet de juiste zijn.”

Twitter bericht wordt geladen...

Crevits noemde onder meer extra investeringen in basisonderwijs, welzijn en ambitieuze klimaatplannen. “Maar laat ons duidelijk zijn dat dit het startpunt is van onderhandelingen. De voorbije weken is het vertrouwen onderling tussen de partijen gegroeid om te praten en we willen voortgaan op deze constructieve en serene wijze”, zei Crevits, die verder geen inhoudelijke commentaar kwijt wou om de gesprekken niet te bemoeilijken.

Beke zei dat er tijdens de gesprekken de voorbije weken drie belangrijke krijtlijnen waren voor CD&V, waarin volgens de partij ook de signalen vervat zitten waar de toekomstige Vlaamse regering een antwoord op moet bieden. Het gaat om een signaal van een gebrek aan nabijheid, een sociaal signaal, maar ook een van “rechten en plichten voor wie hier wil en mag komen”.

“Ten tweede willen we meewerken aan een verbindende stijl. Wie in een regering stapt is loyaal aan de inhoud, de afspraken en de andere partijen”, zei Beke.

Twitter bericht wordt geladen...

Op de vraag of deze Zweedse coalitie geen coalitie van verliezers is, klonk het dat het “vooral de bedoeling is om een regering met ambitie te zijn”. Beke ontkende ook dat er afspraken zijn gemaakt tussen de partijen van de Zweedse coalitie om ook federaal blok te vormen. Op vragen over de onderwijsplannen van N-VA weigerde Crevits iedere commentaar.

Open Vld: ‘Alle kansen geven’

Open Vld was kariger met commentaar. “Wij willen deze formatie alle kansen geven en onthouden ons dus van verdere commentaar”, klinkt het in een kort persbericht.

Na afloop van het partijbestuur zei Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten nog dat het na twee en een halve maand “tijd is om met het echte werk te beginnen”. “We zeggen ja, het werk kan beginnen”, aldus nog de voorzitster van de Vlaamse liberalen.

De partij geeft verder nog aan dat ze de afgelopen weken constructieve gesprekken heeft gevoerd met Vlaams informateur Bart De Wever. Over de startnota van De Wever klonk het na het partijbestuur van de liberalen dat het gaat om een “eerste aanzet” voor onderhandelingen.

Twitter bericht wordt geladen...