Direct naar artikelinhoud
VRT

Moet de VRT een andere, meer Vlaamse koers varen?

Panoramic view over Brussels and the VRT / RTBF tower in Schaerbeek (Belgium, 21/09/2010)Beeld BELGAIMAGE

‘De VRT moet meer dan ooit focussen op zijn publieke karakter, het versterken van de Vlaamse identiteit en haar representativiteit ten aanzien van het ideologische landschap in Vlaanderen.’ Dat staat letterlijk in de startnota van N-VA. Moet de VRT een andere, meer Vlaamse koers varen?

“De openbare omroep blijft een belangrijke functie hebben, ook om de Vlaamse identiteit te dragen en te versterken, op vlak van informatie, ontspanning en cultuur”, stelt Wilfried Vandaele (N-VA) gerust, de nieuwe tijdelijke voorzitter van het Vlaams Parlement, voorheen actief rond de thema’s cultuur en media. “In de informatienota is dat nog een vage zin, die geconcretiseerd moet worden aan de onderhandelingstafel.”

Toch springt in die vage zin vooral de uitdrukking “representativiteit ten aanzien van het ideologische landschap in Vlaanderen” in het oog. Wil dat bijvoorbeeld zeggen dat Thuis het voortaan zonder gekleurde acteurs of transgenderpersonage moet doen, omdat de Vlaming nationalistisch en behoudsgezind heeft gestemd?

“Dat zou een rare interpretatie zijn”, stelt Vandaele. “In de beheersovereenkomst en alle andere teksten die met de VRT te maken hebben, wordt er net gewezen op diversiteit en het feit dat iedereen te zien moet zijn. Maar de VRT moet wel neutraal zijn en aan alle gezindheden aandacht geven. De gevoeligheden daarrond zijn niet nieuw. Mensen vinden vaak dat de VRT te veel of te weinig aandacht geeft aan dit of dat.” Verder wijst Vandaele erop dat de raad van bestuur is samengesteld uit mensen van verschillende ideologieën. “De startnota is te summier om er nu al iets uit af te leiden”, besluit hij.

Eerder opperde Chris Janssens van Vlaams Belang in De afspraak dat de VRT meer “diversiteit van opinies” moet promoten. “Ik voel toch bij een heel aantal Vlamingen aan dat de openbare omroep te veel doet aan promotie van diversiteit, opgedrongen multiculturaliteit, een pensée unique van altijd dezelfde mensen met dezelfde ideeën.” En ook: “Rechtse politici, Vlaams Belang-politici zijn heel erg ondervertegenwoordigd in programma’s van de VRT, zo blijkt uit cijfers.”

Bij de VRT geeft men geen commentaar op startnota’s.