Het standbeeld van Ambiorix in Tongeren

Historicus KU Leuven: "Vlaamse canon neigt naar superioriteits­denken"

Bart De Wever (N-VA) wil een canon voor het onderwijs, en voor de integratie van nieuwkomers. Wat dat is? Een lijst van de belangrijkste namen en feiten uit de Vlaamse geschiedenis. De Leuvense historicus Karel Van Nieuwenhuyse is bijzonder kritisch. "Dit houdt geen steek", zegt hij in "De ochtend" op Radio 1. 

Teletijdmachine

Hij noemt het op de eerste plek een anachronisme: het Vlaanderen van nu is niet het Vlaanderen van de 14e eeuw. "Toen had je het graafschap Vlaanderen en het hertogdom Brabant, twee aparte entiteiten. Als we met een teletijdmachine naar die periode zouden terugkeren en die mensen Vlamingen noemen, zouden ze ons uitlachen."

Volgens Van Nieuwenhuyse vloekt het principe van een canon met alles wat studenten geschiedenis moeten kunnen. Historisch denken, bijvoorbeeld, en zo'n canon, zegt Van Nieuwenhuyse is "ahistorisch denken". "We leren studenten om kritisch om te gaan met de geschiedenis. Dat doe je niet door ze allerlei feitjes op lijsten in te lepelen."

Videospeler inladen...

Invloeden van buitenaf

Wat Van Nieuwenhuyse nog meer lijkt te storen, is dat die canon een politiek instrument is, bedoeld om een identiteit te construeren. Die er niet is, denkt hij. "Ik kan me Vlaming voelen of Belg, of helemaal niets. Het is niet omdat ik in Vlaanderen geboren ben dat ik me Vlaming moet voelen."

Zo'n canon zou dan ook tot uitsluiting leiden, denkt hij. Een kritiek die overigens ook in Nederland opdook, toen bleek dat er heel weinig vrouwen of mensen met een migratie-achtergrond op opdoken. Van Nieuwenhuyse: "Dit neigt naar superioriteitsdenken. Een samenleving is niet altijd gemaakt door invloeden van binnenuit, maar ook van buitenaf. Als die mensen niet voorkomen op zo'n lijst, gaat het volgens mij om een uitsluitend mechanisme."

Bekijk hier het verslag uit "Terzake" met Bruno De Wever, historicus aan de UGent en Mia Doornaert, voorzitster Vlaams Fonds der Letteren:

Videospeler inladen...

Meest gelezen