Direct naar artikelinhoud
Natuurramp

Zware bosbrand op Grieks eiland Evia zorgt voor dikke rook in Athene

De brand op het Griekse eiland Evia.Beeld AP

Een zware bosbrand woedt op dit moment op Evia, het op één na grootste eiland van Griekenland. De autoriteiten hebben al verschillende dorpen laten ontruimen. De brand zorgt ook voor dikke rook boven de hoofdstad Athene. 

De bosbrand brak uit op dinsdag rond 3 uur 's nachts in het gebied rond de gemeente Dirfys-Messapia, in de regio Centraal-Griekenland. Meer dan 120 brandweermannen krijgen de hulp van verschillende vliegtuigen en helikopters om de brand te bestrijden. Hevige rukwinden en een lastig terrein bemoeilijken dat alleen maar. 

Al zeker drie dorpen en een klooster werden ontruimd. Er zijn nog geen dodelijke slachtoffers gemeld. De brandweer verwacht dat de wind vanavond zal afnemen en dat de brand zo makkelijker onder controle kan worden gehouden. Overlast is er wel, onder meer voor de bewoners van de hoofdstad Athene, op 110 kilometer van Evia. Boven bepaalde delen van de stad hangt rook. 

Bosbrandseizoen

Bosbranden zijn niet ongewoon tijdens de zomer in Griekenland. De regering waarschuwde aan het begin van de week voor een verhoogd risico door de felle wind en de warme temperaturen. De laatste drie dagen braken al 182 bosbranden uit over het hele land. 

Vorig jaar nog kostte zo’n brand het leven aan honderd mensen in de badplaats Mati. In 2007 werden dan weer 65 mensen het slachtoffer. Ook duizenden hectare bos- en landbouwgrond werden vernietigd en archeologische sites bedreigd.