“Niet schrokken!” Goed kauwen is belangrijk, maar waarom eigenlijk?
Goed kauwen en niet schrokken. Zo luidde het ouderlijk advies. Maar waarom is kauwen op voedsel zo belangrijk? Voedingsdeskundige Patricia Schutte van het Nederlandse Voedingscentrum komt met het verlossende antwoord en een drietal tips.
De spijsvertering begint, in tegenstelling tot wat mensen vaak denken, al in de mond. “Hier malen de tanden en kiezen het eten fijn. In de mond raakt het eten vermengd met speeksel, waardoor het gemakkelijk wordt om het voedsel door te slikken”, zegt Schutte.
Speeksel blijkt een belangrijk onderdeel te zijn van de spijsvertering. Hier zit een enzym in, amylase, dat inwerkt op het zetmeel in voedsel. “Amylase knipt zetmeel in kleinere stukjes die daardoor gemakkelijker worden om te verteren in de spijsverteringscyclus”, vertelt Schutte. De voordelen van goed kauwen zijn dat amylase beter op het voedsel kan inwerken, wat bijdraagt aan een goede spijsvertering.”
Veel mensen wandelen tijdens het eten of kijken tv. Op deze manier ben je onbewust minder met je eten bezig dan wanneer je aan tafel zit
Daarnaast zorgt kauwen er ook voor dat je niet te veel eet. “Door goed te kauwen eet je minder snel, waardoor je eerder merkt dat je vol zit. Slik je het te snel door dan zou je meer kunnen eten dan goed voor je is, omdat je dit pas later voelt. Je hersenen krijgen gemiddeld pas na 20 minuten een seintje dat je verzadigd bent”, legt Schutte uit. Ook kan het goed kauwen van voedsel kleine kwaaltjes tegengaan. “Door snel te eten, of grote happen te nemen, hap je onbewust lucht naar binnen.” Dit binnenhappen van lucht kan zorgen voor meer gas in de darmen of een opgeblazen gevoel.
Tips om beter te kauwen
Ligt bovenstaande verhaal je zwaar op de maag? Dan tipt Schutte drie manieren om jezelf aan te leren beter te kauwen. Het grootste deel is hierbij bewustwording. “Het is belangrijk om met aandacht te eten zonder afleiding. Veel mensen wandelen tijdens het eten of kijken tv. Op deze manier ben je onbewust minder met je eten bezig dan wanneer je aan tafel zit.” Een andere slimme manier is om pauzes in te lassen. “Leg je bestek regelmatig neer tijdens het eten en pak het pas weer op als je mond leeg is.”
Als laatste tip geeft Schutte aan pas te drinken wanneer je mond leeg is. “Door je eten weg te spoelen met drinken kauw je minder. Hierdoor zal het eten minder in aanraking komen met speeksel wat de spijsverteringscyclus niet ten goede komt.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Lidl
We love witloof! Vul de wintergroente eens met champignons en druiven
-
Ibericoham-, shiitake- of kreeft? Op Internationele Krokettendag kan je deze originele soorten bestellen
Krokant, smakelijk, veelzijdig: bij zondagse kost horen kroketten, en welk beter moment om jezelf te trakteren op de verwennerij dan vandaag, op internationale krokettendag? Een kaas- of garnaalkroket smaakt altijd, maar wij tonen je versies van het gefrituurde hapje die je vast nog niet kende, en waar je ze kan bestellen. -
PREMIUM
Feestmaal on a budget? Topchefs Sergio Herman, Yotam Ottolenghi en Seppe Nobels delen 6 betaalbare toprecepten
-
-
Lidl
Mag het wat meer zijn? Aan deze gegrilde oesters kan niemand weerstaan
-
3 plantaardige recepten die non-believers overtuigen, volgens Madam Bakster, Karola’s Kitchen en Elisabeth Van Lierop
Deze hele maand loopt in ons land de VeggieChallenge van EVA, die de Belgen meer plantaardig wil doen eten. Op zoek naar inspiratie? Karolien van Karola’s Kitchen, Elisabeth Van Lierop van plantbased.be en Laura Verhulst a.k.a. Madam Bakster delen hun beste tips om lekker plantaardig te koken en een recept dat een must is in je receptenboek. -
Lidl
Gezonde balans tijdens de feestdagen: zalm uit de oven met pompelmoessalsa
Tussen alle kroketjes, stoofpotjes, glazen cava en smeuïge desserts door, smaakt een lichte, gezonde maaltijd des te meer. Met dit recept heb je bovendien weinig werk: kruid en rooster de zalm, en maak er een frisse pompelmoessalsa bij, boordevol vitamine C. -
Sudderende slowfood: 3 stoofpotjes om je duimen en vingers bij af te likken
-
Mijnenergie
Benzine, diesel of elektrisch: wat is de goedkoopste brandstof?
-
HLN Shop
Eerste hulp bij verveling tijdens de paasvakantie: met deze vijf uitstappen plan je je verlofdagen vol plezier
Kijken jij en de kids halsreikend uit naar de paasvakantie? Haal dan maar snel je agenda boven, want er valt die twee weken een hoop meer te beleven dan eieren rapen. HLN Shop grasduint door het lijvige aanbod en selecteert vijf toppers. Van een duizelingwekkend hoogteparcours tot een avontuur zes meter onder de grond: deze familie-uitstapjes willen jullie niet missen. -
Livios
Gebruik azijn nooit op beton of natuurstenen die kalk bevatten: zo ga je wél voor een brandschoon en schadevrij terras
Kan je terras nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is het reinigen geen overbodige luxe. Met deze onderhoudstips van bouwsite Livios ben jij helemaal klaar voor de heerlijke lentezon. -
Katerproof: pasta op een stokje, cloud bread en 4 andere TikTokrecepten die je in een wip op tafel zet
1 reactie
Resterende karakters 500
Log in en reageerHanne Vlaeminck