“Niet schrokken!” Goed kauwen is belangrijk, maar waarom eigenlijk?
Goed kauwen en niet schrokken. Zo luidde het ouderlijk advies. Maar waarom is kauwen op voedsel zo belangrijk? Voedingsdeskundige Patricia Schutte van het Nederlandse Voedingscentrum komt met het verlossende antwoord en een drietal tips.
De spijsvertering begint, in tegenstelling tot wat mensen vaak denken, al in de mond. “Hier malen de tanden en kiezen het eten fijn. In de mond raakt het eten vermengd met speeksel, waardoor het gemakkelijk wordt om het voedsel door te slikken”, zegt Schutte.
Speeksel blijkt een belangrijk onderdeel te zijn van de spijsvertering. Hier zit een enzym in, amylase, dat inwerkt op het zetmeel in voedsel. “Amylase knipt zetmeel in kleinere stukjes die daardoor gemakkelijker worden om te verteren in de spijsverteringscyclus”, vertelt Schutte. De voordelen van goed kauwen zijn dat amylase beter op het voedsel kan inwerken, wat bijdraagt aan een goede spijsvertering.”
Veel mensen wandelen tijdens het eten of kijken tv. Op deze manier ben je onbewust minder met je eten bezig dan wanneer je aan tafel zit
Daarnaast zorgt kauwen er ook voor dat je niet te veel eet. “Door goed te kauwen eet je minder snel, waardoor je eerder merkt dat je vol zit. Slik je het te snel door dan zou je meer kunnen eten dan goed voor je is, omdat je dit pas later voelt. Je hersenen krijgen gemiddeld pas na 20 minuten een seintje dat je verzadigd bent”, legt Schutte uit. Ook kan het goed kauwen van voedsel kleine kwaaltjes tegengaan. “Door snel te eten, of grote happen te nemen, hap je onbewust lucht naar binnen.” Dit binnenhappen van lucht kan zorgen voor meer gas in de darmen of een opgeblazen gevoel.
Tips om beter te kauwen
Ligt bovenstaande verhaal je zwaar op de maag? Dan tipt Schutte drie manieren om jezelf aan te leren beter te kauwen. Het grootste deel is hierbij bewustwording. “Het is belangrijk om met aandacht te eten zonder afleiding. Veel mensen wandelen tijdens het eten of kijken tv. Op deze manier ben je onbewust minder met je eten bezig dan wanneer je aan tafel zit.” Een andere slimme manier is om pauzes in te lassen. “Leg je bestek regelmatig neer tijdens het eten en pak het pas weer op als je mond leeg is.”
Als laatste tip geeft Schutte aan pas te drinken wanneer je mond leeg is. “Door je eten weg te spoelen met drinken kauw je minder. Hierdoor zal het eten minder in aanraking komen met speeksel wat de spijsverteringscyclus niet ten goede komt.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Lidl
Fan van cheesecake? Deze plattekaastaart met pomelo smaakt heerlijk fris
-
Lidl
De lente op je bord: zeebaarsfilet met salsa verde en bonenslaatje
Daar is de lente, daar is de z... zeebaarsfilet! Oké, op de meteorologische lente is het nog even wachten, maar met dit lekkere visrecept kom je alvast in de juiste sfeer. De salsa verde, op basis van munt en koriander, zorgt voor een zalig zuiders smaakje. -
HLN Shop
“Gebruik er verschillende door elkaar”: podoloog geeft raad bij het kiezen van jouw perfecte wandelschoenen
Bij velen onder ons kriebelt het al om deugddoende tochten te maken in het groen. Ben je nog geen volleerd wandelfanaat, maar wil je graag de draad oppikken? Trek dan een instapmodel wandelschoenen aan je voeten. HLN Shop gaat na met welk schoeisel je als beginnend wandelaar - figuurlijk dan - over rozen loopt. -
-
Kaneelrollen zijn een hype dankzij Instagram. “Speculoos cream of cookie dough: de toppings maken het visueel aantrekkelijk”
-
Jobat
Ontslag gekregen of genomen: op welke werkloosheidsuitkering kan je dan rekenen?
Er komen heel wat formaliteiten bij kijken als je werkgever je ‘laat gaan’. Eén van de belangrijkste, waarvoor je ook zelf de nodige stappen dient te ondernemen, is de werkloosheidsuitkering. Terwijl je zoekt naar een nieuwe job – intensief én tijdrovend – zorgt deze vergoeding ervoor dat je niet zonder een inkomen komt te zitten. Maar wanneer heb je er recht op als bediende, en hoeveel bedraagt die uitkering? Jobat.be zoekt het uit. -
Lidl
Lunchtip: kleurrijke groentenbowl met vegan nuggets
Vervang de klassieke kipnuggets eens door hun plantaardige variant – evenveel smaak, beter voor de planeet. Werk af met verschillende kleurrijke groenten, van spinazie tot wortelen, voor een bowl vol kleur en een instant vitaminebommetje om die laatste winterweken door te komen. -
Lidl
Minder vlees eten in 2022? Deze bloemkool-broccoliburger smaakt net zo goed
-
Lidl
De ultieme kerstklassieker om samen van te genieten: gevulde kalkoen
-
PREMIUM
Deze 3 ovenschotels uit het nieuwe boek van Wim Ballieu zijn een portie pure nostalgie. “Ik heb een grote liefde voor gehakt en patatten”
Chef Wim Ballieu groeide op met de ovenschotels van zijn mama en metje Mariette. “Voor mij zijn die schotels nostalgie voor de smaakpapillen en de soul.” In zijn nieuwe kookboek ‘Ovenschotels’ verzamelde hij zesenzestig recepten, rangschikte ze per seizoen en zette de lokale telers en boeren in de schrijnwerpers. Het boek is nog niet uit, maar wij mogen jullie alvast exclusief drie recepten tonen: een kruidige parmentier, een verfijnd vispotje en een gezellige racletteschotel. -
In de ranglijst van beste voedingsstijlen voor 2022 scoort dit alwéér het hoogst
Zoals elk jaar brengt het U.S. News & World Report met de hulp van voedingsexperts een ranking van de beste voedingsstijl van het moment uit. Denk daarbij niet meteen aan gewichtsverlies – al geeft het panel elk dieet daarvoor ook een score op vijf. Ook eetpatronen die meer gebonden zijn aan een levensstijl, zoals vegetarisch of Aziatisch, verschijnen in de lijst. De winnaar? Die zagen we van mijlenver aankomen. -
Lidl
Verover het hart van je geliefde met deze Italiaanse gehaktballetjes
1 reactie
Resterende karakters 500
Log in en reageerHanne Vlaeminck