"Als CD&V problemen heeft met asielbeleid, moet ze haar conclusies maar trekken"

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) pikt de kritiek van coalitiepartner CD&V over het asielbeleid niet. "Het beleid is volledig conform het regeerakkoord. Als CD&V daar problemen mee heeft, moet ze haar conclusies maar trekken."

Francken deed deze voormiddag in de Kamer zijn asielplannen voor de komende jaren uit de doeken. Op de tekst kwam kritiek vanuit de oppositie, maar ook - opmerkelijk - vanuit coalitiepartij CD&V. KamerlidĀ Nahima Lanjri had het over "funadamentele problemen" en schoot met scherp op het plan om asielzoekers bijvoorbeeld een tijdelijke verblijfsvergunning te geven.Ā De partij liet weten de beleidsnota alleen goed te keuren, omdat de begroting anders in de problemen zou komen.

"De zware uithaal is onterecht", reageert de staatssecretaris in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Er werd gezegd dat ik onmenselijk zou zijn, maar dat hoef ik niet te pikken.Ā Dat is niet juist.Ā Er is een show opgevoerd om mij zwart te maken en dat vind ik beneden alle peil."

Francken benadrukt dat alle punten uit zijn plan conform het regeerakkoord zijn. "Als men fundamentele problemen heeft met het migratiebeleid, moet men fundamentele conclusies trekken.Ā Dan is dat maar zo."

Wat staat in het plan?

In het plan van Francken staat dat erkende asielzoekers niet langer een permanent verblijfsrecht krijgen. "Wij waren een van de enige landen waar dat zo was", zegt hij. "Nu is de wet aangepast naar een tijdelijk verblijfsrecht. Dat betekent dat mensen zouden kunnen terugkeren als de situatie in hun thuisland duurzaam is verbeterd. Anderzijds weet ik ook dat we daar heel voorzichtig mee moeten zijn. De laatste jaren zijn maar weinig conflicten duurzaam opgelost."

Daarnaast zullen gezinnen met kinderen die uitgewezen worden ook tijdelijk kunnen worden opgesloten vooraleer ze op het vliegtuig worden gezet. "Sinds 2008 kan dat niet meer, omdat we tot dan gezinnen met kinderen opsloten in een gesloten centrum. Na een Europese veroordeling kon dat niet meer omdat het recht op privacy en familie werd geschonden. Nu zal er wel rekening worden gehouden met die rechten door ze in speciale woonunits te zetten, naar Nederlands model. Ik doe dat niet voor mijn plezier, maar het is wel een probleem dat gezinnen niet terugkeren."

Meest gelezen