Direct naar artikelinhoud
Protesten in Hongkong

Hongkong verbiedt demonstraties op luchthaven

Demonstranten op de luchthaven van Hongkong.Beeld REUTERS

Na twee dagen van demonstraties die het vliegverkeer lam legden, heeft de luchthaven van Hongkong een demonstratieverbod ingesteld. Het doel van het verbod is ‘te voorkomen dat personen op onrechtmatige en opzettelijke wijze het correcte gebruik van de luchthaven belemmeren’.

en

De luchthaven van Hongkong is vandaag weer in bedrijf en moet honderden geannuleerde vluchten opnieuw inpassen. Net als maandag moeten reizigers daarom nog wel rekening houden met vertragingen. Schoonmakers en onderhoudswerkers ruimen op en repareren de schade.

In Hongkong wordt al weken gedemonstreerd. Aanvankelijk richtte het protest zich tegen een wet die uitlevering aan de Volksrepubliek China makkelijk zou maken. Inmiddels richt het zich steeds heftiger en gewelddadiger tegen de invloed van China dat als buitenland wordt gezien. Hongkong is weliswaar onderdeel van China maar heeft eigen wetgeving en bestuur.

Het was dinsdagavond tot een korte confrontatie gekomen tussen de actievoerders en de politie. Er werd ook pepperspray gebruikt om enkele honderden manifestanten terug te dringen, die weigerden een politiewagen door te laten die een ambulance met een gewonde man escorteerde. Minstens vijf actievoerders werden gearresteerd. Ook buiten het luchthavengebouw, waar agenten op straat marcheerden, brak chaos uit. Manifestanten begonnen barricades te bouwen, terwijl agenten het gebouw probeerden binnen te raken. 

De aandelenmarkt van Hongkong daalde in zeven maanden tijd naar een dieptepunt. De Verenigde Naties drongen bij Hongkong aan op terughoudendheid naarmate de protesten toenemen.

Demonstranten houden borden omhoog terwijl ze de luchthaven van Hongkong bezetten.Beeld AFP
Politie clasht met betogers op de luchthaven van Hongkong.Beeld EPA