© fvv

Man die ‘vampier’ onthoofdde verkeerde in psychose

Een 41-jarige man uit Vurste bij Gavere die in 2014 zijn vriendin vermoordde, omdat hij naar eigen zeggen dacht dat ze een vampier was, verkeerde volgens een Nederlandse deskundige aangesteld door de verdedinging in een korte psychose. “De regie werd overgenomen door zijn stoornis”, verklaarde hij woensdag voor de correctionele rechtbank van Gent.

De feiten dateren van januari 2014 toen Kris V.M. zijn vriendin onthoofdde. In zijn eerste verklaringen aan zijn vader vertelde hij dat hij dacht een vampier te hebben gedood. Hij zou stemmen in zijn hoofd hebben gehoord die hem die opdracht gaven om zo de wereld van de ondergang te redden.

Hjalmar Van Marle, een psychiater uit Nederland, is er na lezing van het dossier van overtuigd dat V.M. toen leed aan een korte psychose. “De psychose met wanen en hallucinaties vervloeit vervolgens in chaos.” Daarop ging hij in op de bevelshallucinaties om zijn partner te onthoofden. “De regie werd overgenomen door zijn stoornis.”

Volgens de deskundige blijft V.M. levenslang vatbaar voor nieuwe psychoses en vormt dus een groot gevaar voor de maatschappij. Hij stelt voor om de man intensief te behandelen en hem minstens twee jaar medicatie voor te schrijven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER