© rr

Medeleerlingen verkrachten meisje met beperking (13): “Internaat handelde zorgvuldig”

Het internaat verbonden aan een Medisch Pedagogisch Instituut waar een tienermeisje begin september het slachtoffer was van een groepsverkrachting, heeft zorgvuldig gehandeld. Dat zegt de Zorginspectie

In een paginagrote brief in De Standaard beschrijft iemand uit de entourage van het slachtoffer hoe het meisje begin dit schooljaar door een oudere jongen van het instituut ingepalmd werd met kort daarna een groepsverkrachting door medeleerlingen als gevolg.

De feiten kwamen halverwege september zelf nog aan het licht in het internaat, dat het meisje naar het ziekenhuis bracht en de politie contacteerde. “De voorziening heeft de feiten gemeld aan de instanties bij de Vlaamse Overheid”, zegt een woordvoerster. “Ze hebben dat correct gedaan en daarbij ook vermeld welke verdere stappen ze ondernomen hebben.”

Sinds half maart van dit jaar voert de Zorginspectie een thematisch toezicht op de aanpak van grensoverschrijdend gedrag binnen de gehandicaptenzorg. Niet alleen het beleid rond grensoverschrijdend gedrag wordt daarbij onder de loep genomen, maar ook het beleid van de organisatie op het vlak van omgaan met seksualiteit, de communicatie over het ontwikkelde beleid en de deskundigheid van de medewerkers. Volgens de Zorginspectie werd kort na de feiten een geplande, dus los van het incident, inspectie uitgevoerd in het internaat waar het meisje werd opgevangen. “De case werd besproken en daaruit bleek dat er zorgvuldig gehandeld is door de voorziening. Die heeft alle stappen correct genomen”, aldus een woordvoerder van de Zorginspectie.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer