Direct naar artikelinhoud
Lunchbreak

Meteen mee in 5 minuten: dit is het belangrijkste nieuws van de ochtend

De ingestorte Morandi-brug, een jaar geleden.Beeld Jonas Lampens

In Genua wordt vandaag het brugdrama herdacht, dat exact een jaar geleden 43 levens eiste. Bij ons kunnen intussen de (moeilijke) regeringsonderhandelingen echt van start gaan. En de Franse politie waarschuwt toeristen voor oplichters op snelwegparkings. Dit moet u weten voor u aan tafel gaat. 

In het nieuws

1. Na de doorbraak de struikelblokken

Na een eerste snuffelronde kunnen de Vlaamse regeringsonderhandelingen echt van start gaan. Formateur Jan Jambon (N-VA) wacht een stevig debat over de betonstop, onderwijs en integratie.

Jambon wordt naar alle waarschijnlijkheid ook de toekomstige Vlaamse minister-president. De communautaire scherpslijper van vroeger is hij al even niet meer, maar kan de oud-VVB’er ook een regering leiden? Lees hier het portret. 

Volgens hoofdredacteur Bart Eeckhout markeert de Vlaamse regeringsvorming een belangrijke omwenteling. ‘Die zit ’m niet zozeer in het resultaat, wel in wat er aan voorafging. Voortaan zal radicaal rechts als een ‘normale’ formatie functioneren in het Vlaamse partijlandschap’, schrijft hij in het standpunt.

Jan Jambon.Beeld BELGA

2. Genua staat vandaag even stil

Vandaag wordt in Genua het drama van de Morandi-brug herdacht. In de hele stad zal om 11.36 uur, het moment dat de brug instortte, een minuut stilte worden gehouden voor de 43 mensen die daarbij om het leven kwamen. ‘Vandaag wordt er niet over andere zaken gesproken.’

Italiaans premier Giuseppe Conte praat met een familielid van een slachtoffer tijdens de herdenking.Beeld REUTERS

3. Mazelen in opmars

Het aantal patiënten met mazelen is in de eerste zeven maanden van dit jaar wereldwijd fors toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). In België gaat het bijna om een vervijfvoudiging in vergelijking met dezelfde periode in 2018.

4. Vias spot ‘afschuwelijke hardrijders’ in Brussel

Tot 163 kilometer per uur. Zo snel raasden volgens verkeersinstituut Vias automobilisten over de Brusselse Haachtsesteenweg. De limiet ligt op dat punt op 50 kilometer per uur. De metingen zorgen opnieuw voor luide kritiek op het verkeersbeleid. ‘De pakkans is nog veel te laag.’

West-Vlaanderen start intussen een onderzoek naar de oorzaken van de vele verkeersongevallen in de provincie. De cijfers liggen hier immers boven het Vlaamse gemiddelde.

5. N-VA ziet woonbonus graag verdwijnen

Van N-VA mag de woonbonus verdwijnen. Wat betekent dat voor u? Wie in de toekomst leent om een huis te kopen, kan die lening mogelijk niet meer fiscaal aftrekken. Tegelijk moeten woningen goedkoper worden, door de belasting op de aankoop omlaag te brengen.

Pascal De Decker, verbonden aan de faculteit architectuur van de KU Leuven, juicht de maatregel toe. ‘In academische kringen bestaat er al enige tijd een consensus over: de woonbonus is slecht besteed belastinggeld.’

Ook in de nota van De Wever: de luchtkwaliteit verbeteren door een ‘uitfasering van vervuilende verwarmingstoestellen’. Dat betekent: een verbod op stookolieketels en aardgas bij nieuwbouw.

Tips van de redactie

6. Toeristen vinden massaal de weg naar ons land - althans naar de kust

Toerisme zit in ons land in de lift. Maar wie naar hier komt, kiest voor voor de hand liggende bestemmingen zoals de kust en de Vlaamse kunststeden. Maar wat is er mis met Eigenbrakel, de provincie Limburg of regio’s zoals het Hageland en de Leiestreek?

7. Primeur: The National laat zijn fans de nummers kiezen

Het had een sabbatjaar moeten worden, maar met een nieuw album, een kortfilm van de hand van een Oscar-genomineerde regisseur en een wereldtour langs de grootste podia is er weinig rusten bij voor The National. In dat boerenjaar krijgt België een speciale behandeling: op Pukkelpop tekent de band twee keer present. Naast hun reguliere show spelen ze er ook een set waarbij de fans de nummers kiezen, een primeur voor de groep.

The National.Beeld Graham MacIndoe

8. ‘Ben ik de enige Vlaming zonder N-VA-partijkaart die wel iets ziet in zo’n canon?’

‘Het idee om de Vlaamse geschiedenis en cultuur in een overzichtelijk lijstje te gieten, werd meteen op op hoongelach onthaald’, schrijft Mohamed Ouaamari in zijn column. ‘Ben ik echt de enige Vlaming zonder partijkaart van de N-VA die wel iets ziet in zo’n canon? Ik wil het wel een kans geven. Wie weet krijgen we eindelijk een concrete opsomming van wat die fameuze Vlaamse identiteit is waar ik mij al heel mijn leven aan moet aanpassen.’

Bij de koffie

9. Franse politie waarschuwt voor ‘Ierse oplichterstruc’

De Franse politie waarschuwt toeristen voor oplichters die met een meelijwekkend verhaal geld proberen te ‘lenen’ omdat ze zogenaamd net zijn beroofd en niet meer naar huis kunnen.

10. ‘Deze docu deed me harder gruwen dan eender welke reeks op Netflix’

Ronald Meeus zet deze week de blik op oneindig in DM Zapt. Vandaag: een middeleeuws genootschap dat ook vandaag nog de plak zwaait. The Family deed me vijf uur lang huiveren.’

Beeld uit de begingeneriek van 'The Family'.Beeld Netflix