Direct naar artikelinhoud
Duitsland

Duitse economie krimpt na ‘tien gouden jaren’

Mercedesfabriek in het Duitse Rastatt.Beeld Reuters

De Duitse economie is in het tweede kwartaal gekrompen. Hiermee komt een einde aan wat het economisch bureau van de ING ‘de tien gouden jaren van de Duitse economie’ noemt. De krimp viel met 0,1 procent nog mee. Op jaarbasis (vergeleken met eind juni 2018) groeide de economie nog met 0,4 procent. Als de economie ook dit lopende kwartaal krimpt, verkeert Duitsland officieel in een recessie.

De aanhoudende krimp betekent een belangrijke trendbreuk. Sinds de crisis van 2008-2009 groeide de Duitse economie gemiddeld elk kwartaal met 0,5 procent. Vorige zomer spraken economen nog van ‘oververhitting’ en werd gepleit voor renteverhoging. Maar de handelsoorlog, de mondiale onzekerheid en de in problemen verkerende auto-industrie heeft de Duitse economie op zijn knieën gedwongen, constateert ING. 

“Winstwaarschuwingen, ontslagen, een toename van tijdelijke contracten, dalend consumentenvertrouwen en minder activiteiten in de dienstensector hebben de noodklok doen luiden.” Volgens de bank is het gevaar van de huidige recessie in sommige opzichten erger dan die van 2008 en 2009. “Toen was de economie structureel gezond en kon die met een keynesiaans stimuleringspakket uit het dal worden gehaald. Nu zijn er structurele problemen: digitalisering, infrastructuur en de auto-industrie.”

De krimp van de grootste economie in Europa komt niet onverwacht. Economen hadden er al rekening mee gehouden. Ook de Duitse Bundesbank waarschuwde eerder al voor een terugval van met name de Duitse export. De Duitse regering gaat voor dit jaar nog uit van een groei van 0,5 procent (vorig jaar: 1,4 procent), maar de meeste analisten denken dat een stagnatie het hoogst haalbare is. ING weet wat Duitsland te doen staat om de structurele problemen aan te pakken. De sleutelwoorden zijn investeringen in de energietransitie, infrastructuur, digitalisering en de veranderingen in de automobielsector.