Miley Cyrus en Marlène Schiappa.

Miley Cyrus is panseksueel, Marlène Schiappa is sapioseksueel. "Kentering in geaardheden", legt seksuologe Bollen uit

Het is als een donderslag bij heldere hemel gekomen, maar afgelopen weekend raakte bekend dat zangeres en actrice Miley Cyrus en acteur Liam Hemsworth na tien jaar niet langer een koppel zijn. Cyrus werd vorige week op vakantie gefotografeerd toen ze met een vrouw tongzoende. De celebrity maakte er zelf nooit een geheim van dat ze "panseksueel" is. In Frankrijk werden dan weer even de wenkbrauwen gefronst toen politica Marlène Schiappa zei dat ze "sapioseksueel" is. Nieuwe geaardheden als het ware. Of toch niet? "We maken tegenwoordig een kentering mee", legt seksuologe Kaat Bollen ons uit.

Eerst en vooral ter verduidelijking: iemand is panseksueel (of omniseksueel) als hij of zij op persoonlijkheden valt en niet op geslacht. Je voelt je aangetrokken tot personen van alle genderidentiteiten en biologische geslachten. Panseksualiteit omvat bijgevolg alle soorten seksualiteit: heteroseksualiteit, homoseksualiteit, biseksualiteit, transseksualiteit en transgenderisme.

Zo loopt op MTV momenteel het datingprogramma "Are you the one?" De 16 deelnemers zijn dit seizoen panseksueel, in theorie kunnen ze dus met iedereen (M/V/X) een match hebben.

Bekijk hier de trailer van "Are you the one?":  

Sapioseksueel betekent dat je je aangetrokken voelt tot iemands intelligentie, uiterlijk geeft niet de doorslag. Je vindt inhoud/kennis waanzinnig sexy en kijkt ook op naar die persoon. Sapio is afgeleid van de Latijnse taal en staat voor "wijs(heid)". 

De Franse staatssecretaris voor Gelijke Kansen tussen Mannen en Vrouwen Marlène Schiappa (36, foto) liet recent in een interview met "Le Journal du Dimanche" vallen dat ze de voormalige premier Alain Juppé (73, foto) "de meest sexy man van Frankrijk" vindt.  Waarna ze zichzelf "sapioseksueel" noemde. Al snel rolde haar "bekentenis" over de tongen in Frankrijk. 

(lees verder onder de foto)

Seksuologe Kaat Bollen spreekt van een kentering. "Vroeger dachten we heel binair: iemand is of homoseksueel OF heteroseksueel, iemand is of man OF vrouw. Daar zijn we nu van aan het afstappen. Dat we vroeger binair of zwart-wit dachten, is logisch. Het sluit aan bij de aard van de mens. Daarmee konden we iedereen mooi in een vakje stoppen. We houden de wereld overzichtelijk en een beetje onder controle", legt Bollen uit.

Zéér weinig mensen zijn 100 procent homo- of heteroseksueel, net zoals niemand 100 procent man of vrouw is

Seksuologe Kaat Bollen

"Maar de wereld is uiteraard nooit zo zwart-wit. Vroeger was er geen ruimte om buiten die vakjes te kleuren. We moesten overleven: een dak boven ons hoofd voorzien, de kinderen eten geven, enz.. Vroeger waren die geaardheden en geslachten er heus al, maar kwam men er eenvoudigweg niet aan toe én het mocht minder. Tegenwoordig hebben we gelukkig wel de ruimte om te zien hoe het écht in elkaar zit", verduidelijkt Bollen.

"En komen we er achter dat zéér weinig mensen 100 procent homo- of heteroseksueel zijn, net zoals zéér weinig mensen 100 procent man of vrouw zijn. De meeste mensen zijn er iets tussenin, vrouwen die een relatie hebben met een man en daarmee kinderen krijgen, maar misschien wel lesbische porno kijken en daarover fantaseren. Er zijn duizend-en-één mengvormen, zowel op vlak van seksuele voorkeur als op vlak van gender.  Al die nieuwe hippe termen zijn er altijd al geweest." 

(lees verder onder de foto)   

Jonas Roosens

Andere termen die u misschien nog niet kende:

  • Bi-schierig (bi-curious): heteroseksuele mensen die toch nieuwsgierig zijn naar een seksueel avontuur met iemand van hetzelfde geslacht.
  • Genderqueer*: iemand die zowel mannelijke als vrouwelijke identiteitskenmerken heeft en die zich bijvoorbeeld man én vrouw of net noch man, noch vrouw voelt.  Deze persoon vindt dat gender of met welk gender je je identificeert er eigenlijk niet toe doet of zou mogen toe doen. 
  • Gender- of seksuele fluïditeit*: fluïde is een woord dat gebruikt wordt als synoniem voor "veranderlijk". Voor sommige mensen staat hun gender of seksuele oriëntatie niet vast, we spreken dan van genderfluïditeit of seksuele fluïditeit. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat iemand tien jaar na een coming-out toch verliefd wordt op iemand van het andere geslacht, of omgekeerd.

* Met dank aan de jeugdvereniging Wel Jong Niet Hetero.

Meest gelezen