Direct naar artikelinhoud
A$AP Rocky

A$AP Rocky: schuldig aan mishandeling, maar toch op Lowlands

Rapper A$AP Rocky.Beeld AFP

A$AP Rocky is in Zweden schuldig bevonden aan mishandeling bij een vechtpartij. De Amerikaanse rapper krijgt een voorwaardelijke celstraf met uitstel. Hij geeft aan ‘teleurgesteld’ te zijn.

De 30-jarige rapper, die eigenlijk Rakim Mayers heet, raakte op 30 juni samen met twee vrienden betrokken bij een vechtpartij in de Zweedse hoofdstad Stockholm. Naast zijn voorwaardelijke celstraf moet A$AP Rocky ook een schadevergoeding betalen aan het 19-jarige slachtoffer. 

Twee leden van de entourage van de rapper zijn medeplichtig aan de misdaad. Volgens de rechter hebben de drie beklaagden opzettelijk ingeslagen op de jongen. A$AP Rocky verklaarde altijd te handelen uit wettelijke zelfverdediging. 

A$AP Rocky wil vrijspraak

“In een algemene beoordeling vindt de rechtbank dat de aanval niet van die aard was dat de dader een gevangenisstraf moest krijgen”, liet het gerecht weten in een verklaring. 

A$AP Rocky zelf is niet blij met de uitspraak van de rechter. “Hij is ongelooflijk teleurgesteld, want we hadden gehoopt op vrijspraak”, zei zijn advocaat in reactie op het vonnis tijdens een persconferentie. Of hij in beroep gaat weten ze nog niet. De advocaat zei deze beslissing in alle rust en met een koel hoofd te willen nemen. Ze hebben nog drie weken om beroep aan te tekenen.

Hij zat al ruim een maand in voorarrest. De Amerikaanse president Trump had zich via Twitter ingezet voor de vrijlating van de rapper en liet weten er verbaasd over te zijn dat de Zweedse premier zich niet met de rechtszaak bemoeide. Trump stelde zich ook vragen bij de eerlijkheid van het Zweedse rechtssysteem. Begin augustus kwam de Amerikaan dan vrij in afwachting van de behandeling van zijn zaak. 

Twitter bericht wordt geladen...

A$AP Rocky komt dit weekend trouwens ‘gewoon’ optreden op het Nederlandse muziekfestival Lowlands. Het was een tijdlang onduidelijk of hij al dan niet zou komen, maar begin deze week gaf de organisatie daar duidelijkheid over.