Direct naar artikelinhoud
Muziek

Eefje De Visser stelt nieuwe clip in avant-première voor: ‘Lange Vinnen’

Lange Vinnen - Eefje De VisserBeeld Eefje De Visser

Pas in januari verschijnt haar langverwachte nieuwe plaat. Maar vrijdagavond licht Eefje De Visser al een tipje van de sluier, tijdens Pukkelpop. Allen daarheen! In het geval dat u niét tot die “allen” zou kunnen behoren, kan u haar nieuwste clip hier in avant-première bekijken.

De clip voor ‘Lange Vinnen’ werd opgenomen in Aqua Azul, een badhuis aan de rand van het Gentse Patershol. Een voormalig handelshuis uit 1911 werd omgebouwd met behoud van heel wat oorspronkelijke elementen. Vandaag kun je er in de sauna, het bubbelbad of stoombad ontspannen. Of in het geval van Eefje De Visser een stomende, sensuele en mysterieus-elegante clip opnemen. Het lijkt in de videoclip wel of ze zeemeermin had willen zijn. “Daar kan ik me iets bij voorstellen,” lacht ze. “Die associatie met onder water zijn, komt dan ook steeds terug in mijn liedjes. Voor mij is dat een heel ambigu gegeven: je kunt je als een vis in het water voelen, heel prettig. Er speelt een groot verlangen naar gewichtloosheid mee. Maar water kan net zo goed heel verstikkend werken.”

“Het badhuis deed me heel erg denken aan het decor van een mysterieuze cultfilm, met het kleurenpalet van een David Lynch-film. Kitsch op een vette manier (lacht). Als bezoeker kwam ik er wel vaker, en ik dacht al veel langer om er ooit een clip te kunnen opnemen.”

Smeulende hartstocht

Heel toepasselijk voor de setting: als luisteraar drijf je meer dan ooit op de klanken in haar tekst, eerder dan op de letterlijke lyrics. “Ik ben blij dat je dat opmerkt, want dat is wel de bedoeling,” beaamt ze, voor ze wil weten wat wij uit de tekst denken te halen. We vermoeden dat ze een romance in het zwembad beschrijft. De onschuld van een kalverliefde - je hoort haar ergens zingen over de speelplaats - wordt evenwel ook weer ingehaald door een slepende productie vol smeulende hartstocht en schemersfeer. Die wordt bovendien benadrukt door de zinnelijke, mysterieuze clip. 

Lange Vinnen - Eefje De VisserBeeld Eefje De Visser

De Visser kan zich wel vinden in die uitleg. “Het is vaak niet zo mooi, en kan zelfs banaal zijn om een liedje uit te leggen als artiest. Maar de song gaat inderdaad over jong zijn en je als een vis in het water voelen. Maar ‘Lange Vinnen’ heeft ook te maken met de hang naar vrijheid en onafhankelijkheid, die met volwassen worden komt. Jong zijn kan natuurlijk niet eeuwig blijven duren, en dat idee kan verstikkend werken.”

Uitgepuurde pop

De titel van de nieuwe plaat kan ze nog niet verklappen. Maar Pukkelpop krijgt in ruil wel een aantal liedjes in avant-première te horen. Waaraan mogen de bezoekers zich zaterdag verwachten? “De nieuwe tracks zullen nog méér elektronisch maar ook warm klinken: een beetje minimal wave, veel synths. Maar de nadrukt ligt ook op samenzang. Voor het eerst breng ik zelfs twee backingzangers mee op het podium. Een logische keuze: mijn ouders zaten vroeger allebei in een bandje, en van hen kreeg ik die samenzang met de paplepel ingegoten.”

De uitgepuurde pop van ‘Lange Vinnen’ zou ook exemplarisch zijn voor de sound van de nieuwe plaat: de song klinkt net zo catchy als eigenzinnig, en doet zelfs wat denken aan ‘MASSEDUCTION’ van St. Vincent. “Ik bewonder St. Vincent enorm,” glundert De Visser. “Ze is zò anders dan andere artiesten. Maar ik moet eerlijk bekennen dat zij niet bepaald mijn inspiratie vormde. Ik werd méér geleid door Robyn, de Madonna van nu. Verder denk ik aan The Blaze en Jamie xx: die vette vibe wilde ik ook horen. Maar net zo goed speelt Fleetwood Mac mee in de samenzang. Als ik het nieuwe album zou moeten pitchen in drie woorden, zou dat “classic pop” en “elektronica” moeten zijn.”

Vrijdag speelt Eefje De Visser in de Marquee op Pukkelpop (12u45 - 13u30)