© Dick Demey

Noodopvangcentrum Hechtel-Eksel sluit definitief de deuren

Woensdag heeft het noodopvangcentrum voor asielzoekers in het Limburgse Hechtel-Eksel definitief de deuren gesloten. Het Rode Kruis-Vlaanderen heeft een jaar lang het opvangcentrum draaiende gehouden.

Het noodopvangcentrum sluit omwille van de verminderde toestroom van asielzoekers in ons land. De mensen die nog verbleven in het opvangcentrum op de militaire basis Vlasmeer, zijn overgebracht naar andere opvangcentra waar plaatsen vrij zijn. Het noodopvangcentrum in Hechtel-Eksel kon 300 mensen opvangen in wooncontainers. Afgelopen donderdag zijn de laatste mensen vertrokken.

De gemeente Hechtel-Eksel is tevreden over de samenwerking. “Een jaar geleden werden we met verstomming geslagen omdat we plots 300 mensen moesten ontvangen op het Vlasmeer”, zegt burgemeester Jan Dalemans. “We hebben dan meteen de knop omgedraaid om die mensen in de beste omstandigheden te kunnen ontvangen. Heel veel mensen hebben spijt dat ze weg zijn. We hebben een goed traject afgelegd.”

Maandagavond hield Rode Kruis-Vlaanderen een receptie om afscheid te nemen van de asielzoekers en van al haar partners, zoals dokters, apothekers en vrijwilligers die hielpen met onder meer huiswerkbegeleiding en het zoeken naar huisvesting. “Het was een zeer emotioneel afscheid”, aldus burgemeester Dalemans. “De inwoners van Hechtel-Eksel verdienen ook allemaal een pluim, we hebben heel weinig klachten ontvangen. Ze waren in het begin wel ongerust, maar ze zijn nooit tegen het noodopvangcentrum geweest. We gaan de mensen die er verbleven missen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer