Ruzie binnen Italiaanse regering over reddingsschip met 147 migranten aan boord

Elisabetta Trenta © Belga Image

Het Spaanse reddingsschip Open Arms, met 147 migranten aan boord, ligt voor anker voor de kust van het Italiaanse eiland Lampedusa. Binnen de Italiaanse regering is er ruzie over het al dan niet toelaten van het schip tot Italiaanse wateren.

Gisteren had een administratieve rechtbank in Rome beslist dat de Open Arms de Italiaanse territoriale wateren mag binnenvaren. Wel is er niet gezegd of het schip al dan niet mag aanmeren en of de migranten al of niet aan land mogen komen.

‘We hebben land in zicht’, twitterde de Spaanse hulporganisatie Proactiva Open Arms vanmorgen, toen haar schip zich in de onmiddellijke nabijheid van Lampedusa bevond. Twee marineschepen escorteren de Open Arms in verband met de eventuele evacuatie van 32 minderjarigen.

Minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini heeft intussen al een nieuw decreet uitgevaardigd om de Open Arms te verhinderen in Italiaanse wateren te varen. Maar minister van Defensie Elisabetta Trenta weigert zijn decreet te ondertekenen.

Vicepremier Salvini is leider van de extreemrechtse Lega en heeft eind vorige week de regeringscoalitie met de Vijfsterrenbeweging opgeblazen. Trenta is lid van die rechtspopulistische partij.

Gewaarschuwd

Welke gevolgen een en ander voor de Open Arms kan hebben, is onduidelijk. In een brief aan Salvini heeft de partijloze premier Giuseppe Conte donderdag laten weten dat zes landen bereid zijn vluchtelingen van de Open Arms op te nemen: Frankrijk, Duitsland, Roemenië, Portugal, Spanje en Luxemburg.

De regeringsleider gaf er in de op Facebook verspreide brief ook Salvini van langs. Hij zei dat zijn vicepremier er enkel op uit is aan populariteit te winnen door zich zo op het thema migratie toe te spitsen en het thema terug te voeren tot formeel ‘gesloten havens’.

De oprichter van de ngo Proactiva Open Arms, Oscar Camps, waarschuwde woensdag al dat er dreigt geweld uit te breken onder de uitgeputte en gestresseerde migranten op het schip. ‘Beeld u in dat er 2 lavabo’s zijn en 180 vierkante meter beschutting. Er is ruzie om een beetje schaduw, een beetje zon, over voedsel, zelfs voor de wachtrij aan de lavabo’, zegt Camps.

Zeeziek

De slechte weersomstandigheden doen de spanningen nog toenemen. De passagiers zijn zeeziek en moeten braken. ‘U mag niet vergeten dat ze gefolterd zijn, slachtoffer waren van geweld, van allerlei misbruik, van slavernij. Bij het minste probleem wordt de situatie zeer gespannen.’

Twee baby’s en hun ouders zijn woensdagvoormiddag naar Malta gebracht om gezondheidsredenen, zegt Camps. Er blijven nu 147 migranten aan boord.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content