Café-uitbaters verantwoordelijk voor dodelijke val in keldergat

© atb

De correctionele rechtbank van Leuven heeft twee gewezen uitbaters van een café woensdag verantwoordelijk gesteld voor de dodelijke val van een klant in het keldergat van hun zaak in Diest. De feitelijke uitbater kreeg zes maanden cel, zijn zuster kwam weg met een opschorting.

Julien Billen (59) zette zich op 4 juli 2014 omstreeks 9.30 uur aan de toog van café New Don Quichote in Diest. Toen hij zijn barkruk wilde verplaatsen, verloor hij zijn evenwicht en viel pardoes door het openstaande luik van het keldergat. Op de spoedafdeling van het ziekenhuis werd een alcoholintoxicatie van 3,04 promille vastgesteld. De man bezweek daags nadien aan zijn verwondingen, onder meer door een ernstig schedelhersentrauma.

De politie werd opgeroepen om 9.53 uur en aan het café opgewacht door de uitbater, die dronken en op blote voeten op de stoep stond. Valère S. (61) uit Leuven runde New Don Quichote samen met zijn zus Marcella S. (51) uit Haaltert. Hij was de feitelijke uitbater, zij de juridische zaakvoerster. De broer was met een drietal klanten aanwezig in de zaak op het moment van de val. Hij had even voordien besloten om de frigo’s bij te vullen. Daarvoor moest het keldergat opengezet worden.

De rechter oordeelde dat de twee café-uitbaters door een gebrek aan voorzorg onopzettelijk de dood van de klant hebben veroorzaakt. “Zij hebben niet gehandeld als zorgvuldige café-uitbaters. Hun nalatigheid en onvoorzichtigheid zijn de oorzaak van het overlijden”, stelde de rechter in het vonnis. “Ze hebben geen maatregelen genomen om te vermijden dat iemand in het keldergat kon vallen. Ze maakten geen afspraken over het tijdstip waarop de drank mocht bijgevuld worden. Het keldergat stond open zonder beveiliging, op anderhalve meter van de toog.”

Valère S. was bovendien door een correctionele veroordeling wegens heling in 2006 niet langer gemachtigd om een café uit te baten. Voor de twee feiten samen werd hij veroordeeld tot zes maanden effectieve gevangenisstraf. Ook voor Marcella S. werden de feiten bewezen geacht maar de uitspraak van de veroordeling werd opgeschort voor een periode van drie jaar.

De zoon van het slachtoffer stelde zich burgerlijke partij en kreeg 5.250 euro morele en materiële schadevergoeding toegewezen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen