Wetenschappers verzamelen sneeuwstalen op de Noordpool.
Volledig scherm
PREMIUM
Wetenschappers verzamelen sneeuwstalen op de Noordpool. © EPA

Microplastics zijn nu overal, zelfs op de Noordpool: “Mensen ademen ze voortdurend in”

Grenzen? Neen, dat kennen microplastics niet: ze zijn nu ook gevonden op het noordpoolgebied. Volgens wetenschappers kunnen de kleine stukjes plastic daar enkel via de lucht zijn gekomen. Dat betekent dat mensen wellicht voortdurend deze partikels inademen. “Ze kunnen zich vervolgens inkapselen in de longen.” En wat dan?

24 reacties

  • Yves Steenssens

    5 jaar geleden
    @Jos Devos In 1991 werden de miljoenen plastic korrels die in Doeldok waren beland al aangekaart in de krant - laatst in het vrt nieuws zag u de massa polypropyleenkorrels(pellets) duidelijk in beeld - er volgend naderhand in 2.000 nog verscheidene reportages - nu het kalf verdronken is gaat men ze opkuisen met plasticvanger - de stank in de hoeken van het dok was toen niet te harden - ze zijn giftig en werden in de gevangen vis gevonden van vissers - smakelijk
  • Yves Steenssens

    5 jaar geleden
    Al een decennia staat de wereld in brand door de opwarming en plastic is brandbaar -begrijp niet dat niet eerder is geconstateerd??? ? , of verzwegen - de verbrandingsovens stoten ook aan plastic gerelateerde deeltjes in de atmosfeer en dit al decennia .
  • Jos devos

    5 jaar geleden
    Die microplastics worden al decennia in cosmetica en tandpasta gebruikt. Nee het is niet schadelijk. En natuurlijk vind je het overal, de wind blaast saharazand tot hier, om een idee te geven. De verkettering van plastic mag wel eens stoppen!
  • Freddy De Vos

    5 jaar geleden
    Wisten we al langer, als je drinkt uit een fles. Neem je ook microplastic binnen.
  • Edwig Smeets

    5 jaar geleden
    Sommige van die wetenschappers leven op een andere planeet denk ik, hoe verwonderd en paniekerig die kunnen doen belachelijk gewoon en oplossingen die hebben ze ook al niet.